Majoritatea oamenilor nu isi consuma portia zilnica de legume. Desi multi dintre noi ar putea crede ca pentru a avea o dieta sanatoasa este nevoie numai de vitamine, minerale si antioxidanti (componente importante ale legumelor), adesea uitam despre un ingredient la fel de important: fibrele.

Stiati ca fibrele sunt alcatuite din carbohidrati ce nu pot fi descompusi la nivelul intestinului subtire?
Din acest motiv, ele isi continua drumul spre colon, unde vor deveni sursa principala de substante nutrtive ale bacteriilor prezente la nivelul colonului. Anumite fibre sunt adesea numite "probiotice", adica un fel de "substante nutritive pentru asa-numitele bacterii bune". Motivul pentru care fibrele sunt atat de"speciale"?
In primul rand, nu pot fi digerate si ajung la nivelul colonului.In al doilea rand, fibrele nu "calatoresc" singure; aduc cu ele si antioxidanti, vitamine, minerale care pot fi la randul lor folosite de catre bacteriile colonului.
Partea buna este ca aceste "bacterii bune" se pot folosi de fibre pentru a se reproduce si pentru a produce substante utile organismului, contribuind astfel la intarirea sistemului imunitar.
Asadar, am putea spune ca bacteriile intestinale si fibrele sunt un fel de "best buddies".

Intorcandu-ne la ale noastre... din nefericire, marea majoritate a populatiei nu consuma cantitatea necesara de legume, ceea ce comporta o lipsa de fibre la nivel intestinal (cantitatea de fibre recomandata zilnic de catre USDA ( United States Department of Agriculture - Departamentul de Agricultura al Statelor Unite ) - fiind undeva intre 25-35g. Lipsa acestor fibre duce la scaderea populatiei bacterice "bune" la nivel intestinal, lasand loc pentru ca bacteriile "mai putin bune" sa se reproduca si sa prospere; si aceasta nu este tot: o data cu trecerea timpului, cu cat vom consuma mai putine fibre, cu atat vom fi mai putin capabili sa le digeram.
Desi consumul de fibre este fundamental pentru bunastarea noastra si pentru sanatatea instestinala, unele persoane (in special cei care se confrunta cu o inflamatie la nivel intestinal datorata prezentei bacteriilor "nocive" si lipsei de bacterii "bune") pot intampina senzatii de disconfort precum balonare sau dureri abdominale atunci cand introduc fibrele in propria dieta. Important este sa na va panicati! Acest pas face oarecum "parte din intregul proces"; pentru a restabili balanta dintre bacteriile "bune" si cele "rele" este nevoie de timp. Din acest motiv, este indicat sa se introduca treptat fibrele in dieta, astfel bacteriile bune vor avea timpul necesar sa se reproduca si vom evita disconforturile abdominale. La fel de important este sa ridicati la fel de treptat aportul de lichide. Astfel facand, ar trebui sa se elimine disconfortul abdominal (acesta fiind posibil sa mai persiste numai la persoanele care sufera de IBS, adica Sindromul de Intestin Iritabil).
Revenind la iubitele noastre fibre, tin sa precizez ca exista doua tipuri de fibre: solubile si insolubile.
Tinand cont ca marea majoritate a populatiei se confrunta cu fluctuatii continue ale nivelului de glicemie, este bine de stiut ca un consum optim si regulat de fibre solubile ajuta la mentinerea unui index glicemic echilibrat, chiar si atunci cand consumam alimente cu GI ridicat.

Un alt factor interesant este ca, desi fibrele nu contin calorii, ele produc o senzatie de satietate (fiind ideale atunci cand vrem sa optam pentru o dieta hipocalorica, dar totusi satioasa).
Atunci cand fibrele solubile sunt consumate impreuna cu apa, se formeaza un gel care acopera mancarea; datorita acestuia, mancarea va calatori cu o mai mare usurinta prin tractul digestiv (fiind mult mai usor sa eliminam deseurile).
Asadar, "Tu ti-ai luat astazi portia de fibre?"