top of page

Tu sti cat de curat este aerul pe care il respiri?

" Viata unui om este o gura de aer. " - Octavian Paler


Nimic nu poate descrie mai bine importanta aerului pe care il respiram zilnic decat acest citat, iar daca in ultima perioada s-a tot vorbit despre importanta calitatii aerului, de aceasta data am vrut sa va pun un pic pe ganduri despre calitatea aerului pe care il respiram in incinta propiului camin.


Daca adesea am auzit vorbind despre nivelul de poluare al aerului din marile orase ale lumii si despre efectele acestuia asupra sanatatii noastre, din nefericire, rareori se vorbeste despre calitatea aerului din case noastre.


Stiati ca aerul dintr-un apartament este adesea de 2 pana la 5 ori mai "murdar" decat cel din exteriorul lui? Fie ca gatim, dam cu matura, avem sau nu animale de companie, suntem sau nu fumatori, trebuie sa nu uitam ca zilnic respiram de aproximativ 24.000 de ori, ceea ce inseamna ca suntem extrem de expusi agetilor poluanti, polenului si asa mai departe.


O mai buna calitate a aerului nu numai ca ne poate ajuta sa prevenim si sa minimizam alergiile sau alte probleme respiratorii, ci poate fi un aleat de succes in vietile noastre de zi cu zi.


Chiar daca aspiram zilnic podeaua si stergem praful, aerisim si spalam pe jos cu produse dezinfectante, praful, polenul, agentii poluanti virusii si bacteriile continue sa existe, iar cu cat spatiile sunt mai mici cu atat sunt mai "greu de curatat". Un bun aleat in a combate toate acestea este purificatorul de aer.


Ce este purificatorul de aer, cum actioneaza si de ce ar trebui sa fie de nelipsit?


Un purificator de aer este un dispozitiv electronic proiectat pentru a elimina impuritatile din aerul prezent in interiorul camerei in care este pozitionat, imbunatatind astfel calitatea aerului .


Daca initial aceste dispozitive au fost ideate pentru a fi comercializate persoanelor care sufera de alergii si pacientilor astmatici (praful, polenul, parul animalelor, sporii mucegaiului si acarienii pot avea efect de alergeni, declansand alergii la persoanelor sensibile), sau fumatorilor (tinand cont ca aceste dispozitive ajuta la reducerea sau eliminarea fumului de tutun din aer), tot mai des au inceput sa apara in casele tuturor celor care vor sa aibe grija de sanatatea lor.


Cum functioneaza un purificator de aer?

Exista doua tipuri de tehnologii de purificare a aerului:


  • active: care actioneaza eliberand ioni negativ in aer, determinand astfel agentii poluanti sa se lipeasca de suprafete


  • pasive: folosesc filtre de aer pentru a elimina agentii poluanti; purificatoarele bazate pe acest tip de tehnologie sunt mai eficiente, deoarece indeparteaza definitiv tot praful si particulele fine colectandu-le la nivelul filtrelor.

Exista numeroase tipuri de a filtre destinate purificarii aerul; unul dintre cele mai cunoscute filtre este cu siguranta Filtrul HEPA ( High-Efficiency Particulate Arrestance - Fltru de Aer cu Particule de Inalta Eficienta) ce elimina 99,97% din particulele de 0,3 micrometri.

Altre metode des intalnite in purificarea aerului includ sistemele bazate pe UVGI, Carbune activ sau Ionizare.


Iradierea germicida cu raze ultraviolete (UVGI) poate fi utilizata pentru sterilizarea aerului. O data ce aerul trece prin lampa UV, aceasta ucide microorganismele, iar filtrele pozitionate in proximitatea lampilor UV le va captura. Rezultatul? Un aer mai curat si lipsit de microorganisme potential nocive pentru sanatatea noastra.

Filtrele cu Carbune Activ sunt din ce in ce mai intalnite in aparatele destinate purificarii aerului; acestea pot adsoarbe substantele chimice volatile, desi nu indeparteaza particulele mai mari. Partea buna din utilizarea acestor tipuri de filtre este ca acestea sunt in grad de a elimina mirosurile neplacute din aer, si sunt ideale pentru a fi pozitionate in spatii precum bucatariile de exemplu.


Purificatoarele cu ionizatoare functioneaza generand ioni; acesti ioni se ataseaza de particulele din aer, care sunt apoi atrase electrostatic de o "placa colectoare". Astfel, aerul este mai curat, iar particulele initial prezente in aer raman colectate la nivelul placii.


Acestea fiind spuse, ce aspecte trebuie sa consideram atunci cand alegem sa cumparam un purificator de aer?


  • Capacitatea Purificatorului: Exista numeroase tipuri de purificatoare de aer in comert; primul lucru pe care trebuie sa il consideram atunci cand trebuie sa alegem un astfel de aparat este capacitatea acestuia. In baza metrilor patrati pe care ii avem la dispozitie in incaperea in care vrem sa pozitionam aparatul, putem opta pentru un purificator mai mic, sau unul mai mare. De la purificatoarele de aer destinate micilor incaperi, asu chiar a masinilor, si pana la cele destinate unor spatii mult mai mari (precum unui apartament intreg/ open space), vom gasi mereu un aparat care sa multumeasca chiar si cele mai pretentioase gusturi.


  • Tehnologia de filtrare a aerului: Fiecare camin si familie are necesitati diferite. Fie ca avem sau nu animale de companie, alergii, copii, sau suferim de afectiuni ale aparatului respirator precum astmul, va exista mereu un aparat care sa ne vina in ajutor. De exemplu, tot mai multe restaurante pun la dispozita bucatarilor lor purificatoare de aer cu filtre HEPA si pe baza de Carbune Activ; aceastea nu numai ca vor imbunatatii calitatea aerului in care acestia lucreaza, dar vor absoarbe diferitele mirosuri de mancare.


  • Brand-ul: Adesea cand vine vorba despre un produs electrodomestic dilema este aceiasi: sa optam pentru un aparat produs de un brand cunoscut sau sa ne bazam numai pe caracteristicile acestuia? Ideea este urmatoarea: un produs poate fi de calitate si daca a fost proiectat de un brand nu tocmai cunoscut la nivel mondial (poate este vorba despre un brand nou, sau poate brandul in sine nu a acordat - inca - un buget destul de mare publicitatii), insa garantia de calitate si siguranta ca vom putea gasi piese de schimb precum filtrele si la o distanta mai mare de timp ne sunt adesea date de un brand cunoscut. Personal, prefer sa am siguranta unui brand cunoscut precum Philips sau Rowenta, desi am observat cum in ultima perioada poti gasi o multime de produse cu o calitate excelenta si la un pret mult mai competitiv.


Cand vine vorba despre exerienta personala, eu am optat pentru Purificatorul de aer Philips

AC1214/10 din gama Series 1000i. (Afla mai multe detalii tehnice despre acesta AICI).


Ce m-a atras mai mult la acest produs a fost ca, pe langa faptul ca capteaza 99,97 % din particulele care trec prin filtru, acesta are 3 setari automate de purificare si dispune atat de filtrul HEPA cat si de cel cu Carbune Activ. Acesta monitorizeaza si purifica automat aerul, fiind ideal pentru dormitor (mai ales daca consideram ca dispune de asemenea de un mod automat silentios de detectare pe timp de noapte) si poate filtra aerul intr-o incapere de 200 m²/63  m². Not bad at all!


Cand vine vorba despre "piese de schimb", stiu ca pot conta mereu pe produsele Philips. La fel sta treaba si atunc cand vine vorba despre garantia produsului.


V-am spus deja ca daca ne inscriem la newsletter vom primi si un voucher de bun venit? Iar daca nu stiati, platforma Philips dispune mereu de numeroase promotii unde putem gasi adesea produse minunate la cele mai bune preturi. So.. feel free to sign in.bottom of page