top of page

Terapia farmacologica, plantele si alimentele


Tinand cont ca acest blog vorbeste despre plante si despre efectele benefice ale acestora asupra organismului nostru, tin neaparat sa precizez faptul ca un tratament fitoterapic nu este la fel cu un tratament farmacologic, existand o mare diferenta intre cele doua


Medicamentele conventionale, care trebuie sa fie aprobate pentru utilizare de catre Agentia Nationala a Medicamentului, se bazeaza pe un pricipiu activ: in urma diverselor studii efectuate, cercetatorii farmaceutici au reusit sa sintetizeze sau sa izoleze un produs chimic care ofera un raspuns dorit atunci cand este introdus in organism. Cu alte cuvinte, un medicament conventional se bazeaza pe un produs chimic sintetizat intr-un laborator, chiar daca poate proveni initial dintr-o planta; efectle acestuia asupra organismului au fost bine documentate inainte de a fi introdus pe piata si se cunoaste cu precizie cantitatea principiului activ prezenta in fiecare doza de medicament (capsula, tableta. etc.) si durata efectului acestuia asupra organismului.

Medicamente pe baza de plante sau botanice sunt extrase din substantele chimice naturale, si aume direct din planta; acestea pot fi extrase in forma lor originala, pot fi combinate cu alte extracte din plante sau pot fi rafinate. Atunci cand un medicament pe baza de plante este rafinat, extractul esential este asportat din plante si concentrat pentru a intensifica efectul acestora. In ceea ce priveste cantitatea extractului in fiecare doza si durata efectului acestuia asupra organizmului, acestea nu sunt la fel de bine cunoscute intru cat doua capsule, de exemplu, pot contine o cantitate diferita de extract esential, avand o putere si o durata de actiune diferita.



De la vitamine la Echinacea, tot ce introducem organismul nostru comporta o anumita reactie, iar unele medicamente pe baza de plante pot fi atat de puternice incat sa interactioneze cu anumite medicamente. Si alimentatia este un factor fundamental atunci cand este vorba despre terapie farmacologica deoarece anumite fructe sau legume pot interactiona cu medicamentele modificand efectele acestora. 

Un exemplu des intalnit este cel al sucului de grefa care poate inreactiona cu o gama vasta de medicamente cum ar fi:

Antiaritmicele - comportand aritmii

Antibioticele - comportand o crestere a toxicitatii

Antihistaminicele - comportand aritmii cardiace

Antiaxiolitice (de exemplu diazepamul) - comportand o crestere a efectului medicamentului

Calciu - comportand tachicardie sau tensiune arteriala scazuta

Si lista poate continua.


Asadar, platele medicinale, desi au efecte benefice deosebite asupra organismului nostru NU inlocuiesc medicamentele, insa pot fi un bun ajutor in ameliorarea anumitelor sintome.


Este fundamentala consultarea unui medic specialist atunci cand pe langa tratamentul farmacologic decidem sa incepem si un tratament fitoterapic.

bottom of page