Painea este alimentul de baza al romanilor; desi avem o populatie mult mai scazuta decat tari precum Franta, Germania sau Italia, consumul de paine al romanilor este cu mult superior fata de acestea din urma. Nimic nu se compara cu mirosul de paine calda tocmai scoasa din cuptor, iar daca poti sa iti si alegi singur ingredientele acesteia, atunci rezultatul este cu siguranta fantastic.

Expertii in alimentatie publica sustin ca intr-o paine se pot gasi pana la 34 de E-uri, in cazuri extreme, iar in mod obisnuit painea romaneasca nu "scapa" fara macar 4-5 aditivi sau conservanti.
lDesi exista multe controverse legate de aceste substante, in Romania, legislatia este destul de permisiva, la acest capitol.
In urma cu cativa ani am inceput sa realizez care sunt efectele conservantilor si aditivilor prezenti in painea din comert si ,considerand numeroasele mele alergii, am decis sa cumpar prima mea masina de paine.
Ador painea, insa niciodata nu m-as vedea sa framand aluatul la mana si sa fac zilnic paine de casa in mod traditional. Masina de paine, insa este un ajutor de nadejde in fiecare bucatarie, mai ales pentru acele persoane care au putin timp la dispozitie dar care in acelas timp nu vor sa renunte la micile placeri ale bucatariei. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa cantaresti ingredientele si sa le adaugi in cuva, lasand masina sa faca restul de treaba in locul tau. How cool is that?!?!

Desi se numeste masina de facut paine, partea buna este ca aceasta reuseste sa faca mult mai mult de atat, fiind in grad de a framanta orice tip de aluat ( aluat pt cozonac, paste, pizza sau prajituri). Daca prima mea masina de paine avea numai cateva programe si nu mereu obtineai rezultatul dorit (mai ales cand vroiai sa prepari paine fara gluten), tehnologia evolueaza rapid, iar noul meu aparat Tefal Pain et trésors reuseste sa faca numeroase tipuri de paine ( paine de casa, paine cu sare, paine fara gluten, paine integrala, paine cu seminte/nuci, etc.) si aluaturi, dar poate coace cereale (precum orez, grau, etc.), prepara gemuri gustoase, gris cu lapte, cozonaci, plumcake-uri, iaurt de casa si chiar branza de vaci.
Tefal Pain et trésors
Design-ul compact si modern al acestei masini de paine se potriveste cu usurinta oricarei bucatarii, ocupand foarte putin spatiu, iar partea buna este ca aparatul poate fi gasit in doua variante de culori: alb sau negru. Avand o bucatarie alba, personal am optat pentru aceasta varianta, insa daca aveti o bucatarie in care electrodomesticele dumneavoastra sunt negre, varianta neagra se va integra perfect.
Ceea ce am apreciat foarte mult la acest model este, pe langa fatul ca este extrem de silentioasa, ca aceasta dispune de un dozator automat pt seminte, stafide, ciocolata, nuci sau orice alt ingredient care vrei sa adaugi painii/prajiturii tale.

De asemenea, aparatul dispune de functia de pornire programabila, ceea ce ne permite sa pregatim o paine proaspata in fiecare dimineata sau ne da posibilitatea sa fim intampinati cu mirosul de paine calda atunci cand ne intoarcem de la job; mai tineti minte de dozatorul automat despre care va povesteam cu cateva randuri mai sus? Ei bine, acesta devine inca o data util atunci cand vine vorba despre aceasta functie, deoarece, ne fiind nevoie sa adaugam manual semintele in cuva la semnalul acustic (asa cum se intampla pentru marea majoritate a masinilor de paine) putem programa aparatul pentru a pregati o paine cu seminte/stafide/ciocolata/etc.
Deja v-am povestit despre numeroasele sale programe (20 la numar), insa nu am specificat cum este posibil sa selectionam greutatea painii (500g , 750g sau 1kg) sau gradul de rumenire al acesteia (fiind posibil sa alegem intre 3 nivele de rumenire). De asemenea, este posibil sa folosim si programele rapide, ideale pentru serile in care ramai fara paine si ai musafiri.

Tinand cont ca este septembrie, vroiam sa va amintesc ca aceasta masina de paine este in grad de a prepara un gem delicios si sanatos in numai 30/60 minute; puteti folosi fructele voatre preferate si adauga orice ingredient doriti, lasand frau liber imaginatiei. Personal, ador gemul de piersici, iar anul acesta am adaugat sucul de lamaie, un pic de ghimbir si cateva frunze de menta (fara zahar, numai un pic de miere!).
Adesea, cand vorbesc despre masina de paine, multe persoane ma intreaba daca aceasta chiar isi merita banii, mai ales din punct de vedere al consumului de energie electrica. Raspunsul este simplu: masina de paine Tefal pain et trésors are o putere de 700W, insa aceasta nu are un consum constant de energie electrica, tinand cont ca pentru prepararea painii intai se amesteca ingredientele, se lasa aluatul la crescut si abia apoi se coace, consumul cel mai ridicat fiind in timpul coacerii care dureaza aproximativ 40 min. Asadar, desi pretul unei painii din comert este relativ acelasi sau poate putin inferior pretului unei paini obtinute in casa cu ajutorul unei masini de paine, merita oare sa ne expunem conservantilor sau aditivilor din comert pt atat de putina diferenta? Fara sa mai consideram ca painea facuta in casa poate fi personalizata prin adaugarea ingredientelor voastre preferate.
Cu siguranta, daca vrem sa obtinem o paine "sanatoasa" si fara tot felul de nebunii, va fi fumdamental sa alegem ingrediente genuine, fiind importanta nu numai alegerea unei faini de calitate, dar si a drojdiei, uleiului, semintelor, nucilor, laptelui, oualelor sau alte ingrediente.
Daca va intrebati unde puteti gasi acest aparat, va las mai jos cateva link-uri ale magazinelor on line care o comercializeaza (unele dintre ele am vazut ca au si cateva mega oferte de care puteti profita):
www.evomag.ro/tefalpainettresors
www.altex.ro/tefalpainettresors