
Exista diferite proprietati terapeutice atribuite Salviei.
Aceasta este un "bun hormon" deoarece este capabil sa regleze fluxul menstrual si sa atenueze orice eveniment dureros; actiunea sa hormonala de tip estrogen fiind de asemenea utila pentru combaterea tulburarilor de menopauza.
Are proprietati antihidrotice, deoarece reduce transpiratia excesiva a mainilor si axilara, si poate fi de asemenea utila in cazul transpiratiei nocturne in timpul convalescentei.
Utilizarea interna sub forma de ceai din plante, o tinctura de apa-alcool sau ulei esential (utilizarea trebuie facuta in mod precaut!) este activa impotriva transpiratie excesiva si avantajul oferit in urma unor mici administratii pot dura mai multe zile (avand o "fereastra terapeutica" destul de ampla).
Un alt efect cunoscut al salviei este cel de a bloca secretia de lapte matern, o actiune care poate fi utilizata pentru a dezvata copiii de la alaptarea la san.
Salvia are proprietati hipoglicemiante, antispastice, eupeptice si este indicata in digestie sau catar bronsic.
Proprietatiile sale anti-inflamatorii face ca aceasta sa fie un remediu excelent fiind un bun astringent, antiseptic si calmant pentru inflamarea gingiilor si a membranelor mucoase ale gurii, inclusiv a limbii si a gatului; in acest scop, se utilizeaza sub forma de infuzii sau pentru clatiri si gargara.
De asemenea, utilizarea acesteia este indicata si in domeniul cosmetic pentru curatarea pielii tenului, dezodorizarea, stimularea si tonifiere, in preparate care sunt utilizate pentru tratamentul pielii și a parului gras, pentru pielea laxa si igiena dentara.
Toxicitatea Salviei este cauzata in principal de utilizarea necorespunzatoare a uleiului esential, care, la fel ca si celelate uleiuri esentiale, trebuie utilizate cu precautie, in doze strict controlate si pentru perioade scurte de timp. Este de fapt cunoscuta o reactie de intoxicatie acuta neurotoxica in urma asumerii unei doze mari de ulei esential; dar, de asemenea, utilizarea prelungita cu doze normale, poate duce la manifestari neurotoxice. Utilizarea uleiurilor esentiale nu este recomandata in timpul sarcinii si alaptării (in acest ultim caz, de asemenea avem riscul de blocare a alaptarii). Utilizarea medicamentelor ce contin Salvia nu este recomandata in cazul insuficientei renale iar toxicitatea Salviei poate, de asemenea, sa apara in urma utilizarii de preparate pentru uz local, cum ar fi creme, uleiuri de masaj, uleiuri esentiale, care sunt absorbite prin piele sau mucoase.