
Salvia face parte din familia Lamiaceae, aceiasi familie din care fac parte Menta si Cimbrul.O parte dintre aceste specii au aplicatii in domeniul alimentar sau al plantelor medicinale, pe cand altele contin substante halucinogene ( precum Salvia divinorum). In ultima perioada Salvia devine din ce in ce mai folosita si in ornamentele florale.
Componente:
Salvia contine un ulei esential bogat in alfa si beta tuiona, alfa si beta pinen, acetat de linalil, cineol, borneol, acetat de bornil, camfor, acid ursolic, acid oleanolic, saponosidi, acidul fumaric, acidul clorogenic, acidul cafeic, rozmarinic , glicerina, Salvina, enzime, peroxidaze, oxidoreductaze, vitamina B1 si C, rasini si substante estrogenice. Un lucru important, insa este faptul ca trebuie sa fim atenti atunci cand folosim uleiul esential de Salvie pt uz intern deoarece uleiul esential are un procent ridicat de tujoni si chetoni care pot avea efecte neurotoxice, asadar ar fi indicata utilizarea sub prescriptie medicala.
Proprietati terapeutice:
Salvia este cunoscuta ca fiind un bun anti-inflamator, balsamic, digestiv și expectorant. De asemenea, este utila in tratamentul sindroamelor menstruale dureroase si tulburari ale menopauzei . Acesta ofera un raspuns bun impotriva retentiei de apa, edemului, reumatismului si durerilor de cap, dar este indicata si in gingivita si abcese. Proprietatile medicinale ale salviei: Salvia este un stimulent al organismului si combate starile de oboseala si depresie. Este indicata in special in caz de epuizare fizica sau psihica, dar nu numai: este foarte benefica pentru creier si ajuta memoria. In medicinea chinezeasca era folosita pentru a trata insomnia. Are, de asemenea, o actiune gastroprotectoare deoarece are antispastice si este utila, deoarece reduce glicemia in diabetul zaharat. Este, de asemenea, de multe ori folosita ca un remediu pentru digestie.
Salvia in produsele cosmetice:
Multe paste de dinti contin salvie; in absenta acesteia este posibila folosirea unei frunze de salvie proaspete pentru a obtine un efect de albire (fara a avea efecte secundare, precum instalarea sensibilitatii dentinare).