
Retinolul este un un antioxidant, derivat al vitaminei A, ceea ce inseamna ca ajuta la „combaterea” radicalilor liberi.
Datorita capacitatii sale de a produce colagen si de a regenera celulele, Retinolul este unul dintre cele mai eficiente ingrediente active atunci cand vine vorba despre produse dermato-cosmetice anti-imbatranire.
Cum actioneaza Retinolul?
Atunci cand intra in contact cu pielea, Retinolul se descompune in acid retinoic, „Sfantul Graal” responsabil pentru accelerarea procesului de tunrover celular si productiei de colagen.
Pe masura ce imbatranim, productia de colagen si gradul de reînnoire al celulelor epiteliale (si nu numai!) incetinesc; retinolul ajuta insa la declansarea procesului de regenerare celulare si incurajeaza formarea de colagen nou.

Ca rezultat, pielea noastra, o data lipsita de tonicitate si cu riduri si/sau linii fine sunt netezite, hiperpigmentarea este atenuata considerabil, iat pielea capata un aspect mai sanatos.
Retinolul este un ingredient foarte activ, asadar este important sa stim ca acesta poate provoca reactii adverse. Atunci cand folositi pentrru primele dati Retinolul, este posibil ca pielea sa capete un aspect usor iritat,insa este important sa nu va panicati; acest aspect este absolut normal. Cu toate acestea, daca peelingul si iritatia persista, este important sa reduceti frecventa cu care folositi produsul si/sau sa diminuati cantitatea de retonol.
Din motive precum acesta este extrem de important sa acordam o mare atentie produselor pe care le folosim, iar (mai ales in care aveti un ten sensibil) inainte de a introduce Retinolul in rutina dumneavoastra de skincare se recomanda consultarea unui medic dermatolog.

Un alt aspect foarte important atunci cand incepeti sa folositi retinolul este ca, pentru a avea rezultatele mult dorite, este fundamental sa avem multa rabdare, deoarece atat procesul de regenerare celulara cat si cel de productie de colagen necesita timp.
Beneficiile Retinolului
Retinolul este cunoscut ca ingredient anti-imbatranire, insa putini dintre noi stiu ca acesta este excelent si pentru prevenirea procesului de imbatranire sau in „tratarea” acneei sau eruptilor cutanate.

Anti-imbatranire - Pe langa „netezirea” ridurilor, retinolul ajuta considerabil la depigmentarea cearcanelor intunecate, reda tonicitate si confera un aspect stralucitor pielii.
Prevenire - Dupa varsta de douazeci de ani, pielea noastra incepe sa produca mai putin colagen; asadar este momentul potrivit ca sa incepem sa folosim retinolul pentru a mentine un nivel optim de hidratare si a preveni/incetiti aparitia primelor semne ale imbatranirii.
Acnee - Retinolul promoveaza turnover-ul celular la nivelul straturilor inferioare/profunde ale pielii si reduce productia excesiva de sebum, astfel incat este un ingredient excelent in ceea ce priveste tratarea acneei.
Cicatrizare / pigmentare - Asa cum va spuneam in paragraful de mai sus, Retinolul promoveaza turnover-ul celular la nivelul straturilor inferioare/profunde ale pielii, ceea ce comporta de asemenea o stimulare a turnoverului celular si la nivelul straturilor superioare ale pielii; pe masura ce fiecare strat este reinnoit, cicatricile si eventuale daune urmele cauzate de expunerea repetata la soare vor disparea.

Retinolul „pentru incepatori”
Daca este prima data cand introduceti Retinolul in rutina dumneavoastra de skincare si mai ales daca aveti un ten sensibil, este recomandat sa incepeti sa utilizati acest produs initial o singura data pe saptamana si sa cresteti apoi treptat frecventa de utilizare.
Retinolul trebuie utilizat intotdeauna seara, deoarece creste sensibilitatea pielii la lumina si, de asemenea, se descompune (pierzandu-si din eficienta) atunci cand este expus la lumina soarelui. Din acest motiv, este recomandat sa aplicati intotdeauna SPF si dimineata dupa ce ati utilizat retinolul.