In ultima vreme, au aparut din ce in ce mai multe reclame cu periutele de dinti electrice; acestea ne promit dinti mai albi, mai stralucitori si o igiena mai buna, insa este periuta de dinti electrica esentiala pentru a ne mentine dintii sanatosi?
Pentru a avea o sanatate orala optima cu siguranta nu este indispensabil sa folosim o periuta electrica, insa aceasta va va ajuta sa va curatati dintii in mod mai eficient decat o va putea face o periuta de dinti manuala.

Desi traim intr-o lume in care avem la dispozitie o gama vasta de produse, multi dintre noi nu ofera atentia necesara atunci cand cumpara o periuta de dinti, optand pentru prima periuta care ii iese in cale.
Personal, consider ca este fundamental sa ne spalam pe dinti in mod adecvat de doua ori pe zi si am observat cum o periuta de dinti electrica ma ajuta sa imi mentin dintii curati cu mai multa usurinta decat una manuala. Fiind in domeniul medicinei dentare de aproximativ 10 ani, am intalnit adesea pareri contradictorii legate de aceste alegeri, asadar am decis sa va prezit argumentele pro si contra legate de periutele de dinti.
Exista intradevar o diferenta intre periuta de dinti electrica si cea manuala? Daca da, care este cea mai buna periuta electrica de pe piata?

Inainte de a incepe, vreau insa ca un lucru sa fie cert: este posibil sa va spalati pe dinti in mod corect si cu o periuta manuala. La urma urmei, trebuie sa ne amintim ca cel mai important lucru este ca va periati dintii!
Partile pozitive ale utilizarii unei periute de dinti manuale:
Periutele de dinti manuale sunt cu siguranta o varianta mai economica (sau chiar gratuita, considerand ca numerosi medici stomatologi le ofera pacientilor dupa vizita la cabinet sau pot fi gasite la promotii impreuna cu pasta dumneavoastra de dinti preferata).
Exista o gama variata de periute de dinti manuale, acestea avand stiluri diferite, peri cu duritati diferite sau cu diverse dimensiuni ale capetelor.

Primul lucru care ne atrage atunci cand cumparam o periuta manuala este designul acesteia (sau poate pretul?!?!), desi acest lucru este complet gresit. Este fundamental sa alegem o periuta de dinti care sa aibe un capat cu dimeniuni adecvate cavitatii noastre bucale; putina lume ia in considerare faptul ca nu toti avem aceleiasi dimensiuni ale maxilarului/mandibulei sau a dintilor, asadar este important sa alegem o periuta a carei dimensiuni sa ne "usureze munca" si care sa ne permita sa ajungem si in cele mai stranse/ascunse spatii.

La fel de importanta este si duritatea perilor. In general, atunci cand vine vorba despre periutele de dinti manuale, exista 3 nivele de duritate: Soft, Medium si Hard.
Periutele Soft, cum ne putem da seama dupa numele acestora, sunt cele mai moi si sunt recomandate in principal celor cu probleme gingivale (gingivita/paradontoza), dar sunt la fel de utile si celor care nu sufera de patologii gingivale. Fiind delicate cu gingiile, sunt extrem de utile si celor care obijnuiesc sa aplice o excesiva presiune atunci cand se spala pe dinti.
Periutele Medium, sunt periutele de dinti "clasice", destinate tuturor celor care nu au nevoi speciale si care pur si simplu vor sa se bucure de o igiena orala adecvata.
Periutele de dinti Hard sunt cele cu perii cei mai duri si sunt de obicei destinate fumatorilor sau consumatorilor de cafea, dar si celor care detin lucrari mobile acrilice. Tinand cont ca perii acestora sunt mult mai duri, este important sa oferiti o atentie deosebita perierii si sa evitati contactul excesiv cu gingiile (pentru a evita "surprize neplacute").
De asemenea, exista diferite game de periute de dinti special proiectate pentru fiecare patologie/nevoie, precum gama Ortho (destinata purtatorilor de aparate dentare) sau gama post-implantara (pentru cei ce tocmai au trecut printr-o operatie chirurgicala/implant)
Un alt factor prin care putem diferentia periutele de dinti manuale este prin designul manerului acestora; putini observa acest lucru, insa nici nu va imaginati cat de multa munca este in spatele proiectarii manerelor periutelor de dinti manuale. Plate, eronomice, din plastic, bambus sau silicon... exista unul pe gustul fiecaruia.
Sunt usoare si usor de transportat;
Nu necesita baterii sau incarcatoare.
Partile negative ale utilizarii unei periute de dinti manuale:
Necesita "mai multa munca"
Nu detine un timer integrat
Nu va lasa aceiasi senzatie de curatenie pe care o lasa o periuta de dinti electrica

Periutele de dinti electrice:
Exista doua tipuri de periute electrice: cele bazate pe miscari oscilante si periutele de dinti sonice.
Periutele de dinti electrice cu miscari oscilante rotative:
Atunci cand vorbim despre periutele de dinti electrice, primele care ne vin in minte sunt acele periute de dinti "clasice" cu un capete rotunde care se rotesc rapid (in sens orar si antiorar) cu o viteza de aproximativ 2.500-7.000 de curse pe minut. Cel mai cunoscut producator de periute de dinti electrice oscilante este Oral-B(Braun).
Numeroase cercetari au demonstrat cum periutele de dinti electrice cu peri oscilanti rotativi sunt mai eficienti in indepartarea placii bacteriene si prevenirea bolilor parodontale (gingivita/paradontoza) decat periutele de dinti manuale. Cu toate acestea, aceste cercetari nu le-a comparat cu alte periute de dinti electrice, precum cele care folosesc tehnologia sonica.

Periutele de dinti electrice cu tehnologie sonica:
Periutele de dinti electrice cu tehnologie sonica se bazeaza pe vibratii ale periei (intre 30.000-40.000 de curse pe minut). Capetele periutelor au in general o forma similara cu cea a periutelor de dinti manuale clasice, iar principalul producator de astfel de periute electrice este Philips Sonicare.
Producatorii de periute de dinti electrice cu tehnologie sonica afirma ca vibratiile sonore imping pasta de dinti, apa si saliva in zone in care perii clasici ale periutelor nu se ajung, obtinand astfel o curatare mai profunda.
Iata cateva argumente "pro" si "contra" ale periutelor de dinti electrice:
Aspecte pozitive:

Sunt usor de folosit si rezulta a fi ideale pentru persoanele cu artrita sau cu alte conditii patologice care reduc mobilitatea mainilor si a bratelor
Copiii le adora
Majoritatea periutelor de dinti electrice vin cu un timer incorporat, ceea ce usureaza perierea pentru cele doua minute recomandate (30 de secunde pentru fiecare semi-arcada).
Cercetarile arata ca periutele de dinti electrice (cu tehnologie oscilanta sau sonica) sunt mai eficiente in indepartarea placii dentare si prevenirea bolilor parodontale (gingivitei/paradontoza) decat omologii lor manuali.
Aspecte negative:

Sunt mult mai scumpe decat periutele de dinti manuale
Si inlocuirea capetelor rezulta a fi la fel de costisitoare
Desi exista numeroase tipologii de capete, periutele de dinti manuale ofera o gama mult mai vasta de capete
Daca este folosita incorect (nu este inclinata la 45° si presiunea aplicata este excesiva) poate duce la aparitia gingivitei cu mai multa usurinta decat o periuta de dinti normala
Let's get personal...
Dupa cum am mentionat anterior, toate periutele de dinti electrice curata dintii in mod adecvat si ne permite sa ne mentinem zambetul sanatos cu mai multa usurinta. Tinand cont ca alegerea periutei de dinti este un factor destul de personal, nu pot recomanda tuturor sa cumpere periuta mea de dinti preferata, insa dupa ce am incercat tot felul de periute de dinti, am vrut sa impart cu voi parerea mea.
Periutele de dinti electrice:

Prima mea periuta de dinti electrica a fost o periuta Colgate pe baterii. Era destul de cool la vremea acea (tinand cont ca vorbim despre 2003), insa atunci cand iti era lumea mai draga se descarca si trebuia sa cauti baterii prin toate sertarele casei.
Nu pot spune ca am avut o experienta fantastica cu aceasta, dar acest lucru nu se datoreaza neaparat periutei de dinti, ci lipsei mele de cunostinta in domeniu. Este extrem de important sa inveti sa te speli corect pe dinti (asadar nu trebuie sa iti fie rusine sa ceri sfaturi medicului tau stomatolog) si sa sti sa alegi capatul potrivit nevoilor tale. Personal, eram obsesionata cu obtinerea acelui mult dorit "american smile" si exageram cu periajul dintilor (incet incet am ajuns chiar sa imi traumatizez gingiile), insa medicul meu stomatolg m-a ajutat si mi-a explicat cum cel mai "safe" mod de a folosi o periuta de dinti electrica fara a avea "surprize neplacute" este acela de a inclina periuta la 45° de dinti (in asa fel, perii nu vor ajunge sa traumatizeze gingiile).

Cu a doua periuta de dinti electrica, rezultatele au fost mult mai bune; stiind deja la ce sa ma astept si mai ales ce cautam, am optat pentru o periuta Oral B bazica, dar cu acumulator. Am folosit-o ani de zile si daca am avut grija de baterie, abia dupa cativa ani a inceput sa se descarce tot mai des si am fost nevoita sa o schimb. Am observat, de asemenea, ca o periuta electrica clasica (baza) poate fi la fel de ok ca si una din gama de varf daca sti sa o folosesti, asadar am inceput sa "investesc" in capete diferite. De la varianta Sensitive la cea whitening, si pana la accesoriul pentru curatarea lumbii si a obrajilor, pot sa va asigur ca periuta mea Oral B a fost un "soldat" de incredere.

Crescand, avem din ce in ce mai multe pretentii, asadar am decis sa inlocuiesc periuta mea Oral B Clasica cu cea care la acea vreme era topul de gama: Oral B Triumph 5000. Drept sa zic, a fost dragoste la prima vedere: avea un ecran separat care iti indica arcada pe care o periai, numeroase functiuni (precum cea Sensitive, Whitening sau Masajul gingival) si venea impreuna cu un set de accesorii (inclusiv cel pentru curatarea spatiilor interdentale). Un alt accesoriu pe care l-am descoperit impreuna cu aceasta periuta de dinti a fost cel pentru curatarea obrajilor si a limbii. Mi s-a parut extrem de interesant, mai ales pentru faptul ca aceste zone raman mai mereu uitate atunci cand vine vorba despre igiena orala. Tinand cont ca este vorba despre o periuta de dinti mai speciala, am apreciat mult faptul ca puteai regla viteza de rotire a capatului si, mai ales, faptul ca te atentiona ori de cate ori aplicai o presiune excesiva asupra dintilor/gingiilor.

Tentatia mare a acestei periute de dinti a fost capatul cu silicon si programul pentru albirea dintilor. Recunosc ca rezultatele au fost vizibile imediat (mai ales ca am folosit si o pasta de dinti speciala pentru albirea dintilor in combinatie cu o apa de gura whitening), insa, desi cu ochiul liber aceste aspecte nu pot fi observate, folosind o telecamera intraorala am observat cum suprafata smaltului incisivilor superiori a fost usor atacata de acea "cupa" de silicon. Nu vreau sa dau vina pe periuta de dinti, deoarece mai mult ca probabil, din dorinta de a obtine dinti albi si frumosi intr-un timp cat mai scurt, probabil am exagerat cu periajul, insa nu recomand utilizarea acestui capat zilnic.

Trei ani mai tarziu, bateria acestei periute de dinti electrice a inceput sa nu mai dureze la fel de mult ca la inceput, asadar, in luna mai am decis sa o inlocuiesc cu o varianta mai noua. Am optat pentru Oral B Pro 2000S - Sensi Ultrathin si tin sa precizez ca m-am indragostit de capatul sau delicat de la prima folosire. Micut, delicat cu dintii si gingiile noastre, ajunge acolo unde trebuie si lasa in urma o senzatie de prospetime si curatenie de durata. Am apreciat mult si faptul ca aceasta periuta electrica te atentioneaza cand folosesi o presiune excesiva asupra dintiilor si gingiilor prin intermediu unei luminite rosii, este dotata de un sistem ce te atentioneaza cand bateria este pe terminate si trebuie incatcata cat si atunci cand bateria este plina si trebuie indepartat acumulatorul. De asemena, cred ca faptul ca imi permite sa aleg intre doua viteze de rotatii cred ca este un alt punct favorabil. Asadar, daca trebuie sa aleg periuta mea de dinti electrica cu miscari oscilante preferata, cred ca ar fi aceasta; nu este cea mai scumpa periuta de dinti Oral B - Braun de pe piata, dar la un pret rezonabil vine cu tot ceea ce are nevoie o periuta de dinti electrica. In plus, manerul acesteia este mult mai delicat decat gama basic sau modelul Triumph despre care v-am povestit mai sus.

De putin timp, insa am primit si prima mea periuta de dinti electrica bazata pe tehnologia sonica: Philips Sonicare 2 Series plaque control. De mult timp stiam de aceste periute de dinti electrice, insa avand mereu o gramada de alte periute de dinti acasa, nu m-am indurat niciodata sa dau atatia bani pe o noua periuta de dinti electrica de care nu aveam nevoie(mai ales deoarece nu stiam daca aceasta poate sa imi placa sau nu, tinand cont ca mai incercasem o periuta electrica bazata pe tehnologia sonica nu tocmai wow cumparata dintr-un Primark in Amsterdam intr-o vacanta in care imi pierdusem periuta de dinti). Cu ceva timp in urma, participasem si la un seminar tinut de Philips Sonicare intr-un castel la malul marii Adriatice in Italia, unde igienistul dentar ne-a explicat mai multe despre minunata tehnologie Sonicare si cum aceasta reuseste sa distruga biofilmul respectand gingiile si sensibilitatea dentara, insa nu as fi crezut niciodata ca aceasta periuta de dinti electrica este in grad de a face miracolele promise.
Era oarecum MULT PREA FRUMOS SA FIE ADEVARAT... Mare gresala!

In data ce am despachetat aceasta minunatie, m-am indragostit instantaneu de designul acesteia si am observat imediat ca desi este un pic mai voluminoasa rezulta a fi mai usoara. Design-ul sau minimalist se imbina perfect cu numeroasele sale functii si daca o observi mai atent, realizezi ca aceasta a fost studiata in cele mai mici detalii pentru a ne usura ritualul de ingrijire al cavitatii bucale si a ne asigura o dantura/niste gingii sanatoasa/e. Unul dintre lucrurile pe care le ador la aceasta periuta de dinti este cu siguranta capatul periutei: unghiul cu care sunt dispusi perii respecta anatomia arcadei dentare si facilizeaza accesul in spatiile interdentare si la nivelul molarilor. Perii sunt de asemenea extrem de delicati cu dintii si gingiile fiind ideali si pentru pacientii cu o sensibilitate ridicata. Nu cred ca am folosit pana acum o periuta de dinti electrica atat de silentioasa si delicata, iar protectia de silicon prezenta pe manerul metalic intern absoarbe virbatiile ne-oferind acea senzatie de disconfort atunci cand este utilizata. Am fost de asemena fascinata de vibratiile acestei periute de dinti si de senzatia de prospetime pe care o lasa dupa fiecare utilizare. Daca atunci cand am citit sloganul acestor periute de dinti Sonice ("It's like washing your teeth for the first time" - este ca si cum te-ai spala pe dinti pentru prima oara in viata ta) credeam ca este vorba numai despre o a alta strategie de marketing, astazi pot sa va asigur ca cel care a venit cu idea tocmai probase aceasta minunatie de periuta de dinti pentru prima data.

Asadar, care este mai buna ... periuta de dinti cu miscari OSCILANTE sau cea cu tehnologie SONICA?
Cand vine vorba de periutele oscilante versus periutele de dinti electrice cu tehnologie sonica, nu exista prea multe studii care sa sustina daca una este mai buna decat cealalta, asadar totul se rezuma la o preferinta personala.
Daca trebuie sa va spun parerea mea, cu siguranta as alege periuta de dinti Philips Sonicare, deoarece este mult mai usoara, capetele respecta mai mult anatomia arcadei dentare, vibratiile sonice sunt mult mai delicate decat miscarile oscilante si perii respecta mai mult gingia si smaltul dintilor; in plus, consider ca aceasta ofera o curatenie mai buna a spatiilor interdentare si este mult mai silentioasa. Cu siguranta pretul acesteia este un pic mai ridicat decat cel al periutelor cu miscari oscilante, insa consider ca isi merita banii.
Daca trebuie insa sa aleg intre periuta de dinti manuala si cea electrca... trebuie sa recunosc ca dupa doua zile in care utilizez numai periuta de dinti manuala ii duc deja dorul celei electrice. Consider ca o periuta electrica iti lasa dintii mult mai curati si senzatia de prospetime este cu siguranta mai prezenta atunci cand folosim periutele de dinti electrice. Desi detin numeroase periute de dinti electrice, atunci cand calatoresc, prefer sa iau cu mine periutele de dinti manuale (desi durata bateriei periutelor de dinti electrice este tot mai indelungata, nu vreau sa risc sa raman fara baterie, sa imi iut acumulatorul sau chiar sa pierd periuta de dinti electrica intr-o camera de hotel). Asadar, daca ar trebui sa va recomand o periuta de dinti, as alege intre periuta electrica Philips Sonicare (sau cea Oral B Pro 2000S - Sensi Ultrathin, pentru cei care totusi prefera periutele de dinti electrice "clasice"), insa nu uitati ca o periuta de dinti manuala alesa corect este mereu binevenita in caz de cea electrica ramane fara baterie.