Magnolia




Magnolia officinalis este o specie a familiei Magnoliaceae. Scoarata de Magnolie, sub forma de ceai de plante, a fost folosita timp de peste 2000 de ani in medicina traditionala chinezeasca pentru tratamentul diferitelor tulburari, cum ar fi tusea, astmul si proble

me la nivelul tractului gastro-intestinal sau urinar.  Proprietatile sale sunt datorate prezentei compusilor fenolici (alil-fenoli), in special magnolol si onochiolo. Magnoliei au fost atribuite diverse activitati farmacologice, inclusiv antiagregant, anti-oxidant, anti-inflamator, neuroprotector si, de recent, chiar si anti-angiogen sau antitumoral. 



Componentele bioactive ale Magnoliei (in special onochiolo) au primit o mare atentie din partea comunitatii stiintifice, care a studiat efectele sale farmacologice in tratamentul stresului, anxietatii si depresiei. Alte activitati demonstrate in urma unor studii stiintifice sunt proprietatile antioxidante, anti-inflamatorii si de protectie a ficatului.

Proprietatile antioxidante si anti-inflamatorii ale Magnoliei au atras interesul si producatorilor de produse cosmetice. Foarte recent, un mare interes este concentrat asupra proprietatilor antimicrobiene in produse pentru uz topic; de fapt, asupra unei pieli tinere prezinta efecte benefice in limitarea activitatii bacteriilor asociate cu acneea juvenila, precum Propionibacterium acnes. In plus, s-a demonstrat ca magnolia este capabila sa influenteze activitatea celulara a microbilor avand o actiune anti-cariogena, fiind mai nou introdusa in produsele de ingrijire orala.

Magnolia officinalis ar putea fi o alternativa ideala a conservantilor utilizati in produsele cosmetice, cu avantajul de a fi, de asemenea, un ingredient activ pe piele, rezultand de doua ori mai util si valoros. 

In concluzie, scoarta de Magnolie cu proprietatile sale sinergice s-au confirmat a fi un dar al naturii: utilizata pentru proprietatile sale relaxante si calmante, antioxidante, antimicrobiane si dermoigieniche.