
Atunci cand vine vorba despre lavanda, primul lucru care ne vine in gand este nuanta sa minunata de un violet deschis, dar nu multi dintre noi ii cunosc numeroasele beneficii.
Lavanda este o planta infloritoare din familia de mentei, usor de identificat prin aroma ei caracteristica. Nativa in Marea Mediterana, Orientul Mijlociu si India, aceasta este apreciata de mai bine de 2500 de ani.
In vremurile antice, levantica era considerata ca fiind o planta sfanta. In plus, era adesea folosita pentru a improspata si pentru a oferi un parfuma delicat la o varietate de obiecte personale, cum ar fi hainele sau podoaba capilara.
In zilele noastre, lavanda este mai mult decat o planta parfumata. Numeroase studii au dovedit cum aceasta planta este, de asemenea, frecvent utilizata pentru beneficiile sale asupra sanatatii noastre.
Poate ajuta la imbunatatirea somnului
Insomnia este o problema tot mai frecventa in societatea noastra, iar uneori nu este in de ajuns sa renuntam la cofeina pentru a media acest disconfort.

Daca sunteti dispusi sa incercati o metoda complet naturala pentru un somn odihnitor, un studiu publicat in martie 2017 de British Association of Critical Nurses a constatat ca uleiurile esentiale de lavanda sunt un remediu eficient in imbunatatirea calitatii somnului pacientilor.
Asadar, daca ati incercat si alte remedii pentru un somn linistit dar nu ati obtinut rezultatul dorit, adaugati cateva picaturi de ulei esential de lavanda pe perna dumneavoastra inainte de a merge la somn.
Ne ajuta sa obtinem acea piele sanatoasa pe care ne-o dorim cu totii
Numeroase uleiuri esentiale sunt, de asemenea, excelente pentru utilizarea dermatologica, inclusiv lavanda. Daca aveti o piele acneica, cu eczeme sau suferiti de inflamatii ale pielii, aplicarea uleiului de lavanda asupra zonelor afectate poate juca un rol fundamental in tratarea petelor si a inflamatiei, potrivit unui articol publicat in mai 2017 in revista Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. Daca aveti o piele sensibila, este insa recomandat sa diluati uleiul esential in apa sau un ulei purtator.
Poate fi un remediu natural pentru durere

Inainte de a apela la metodele clasice de tratare a durerii, personal prefer sa incerc metode alternative 100% naturale precum aromoterapia; lavanda poate fi un aliat de nadejde si adesea in difuzorul meu poti gasi ulei esential de lavanda 2% diluat in apa.
Antiinflamator
Lavanda contine, de asemenea, polizaharide. In urma unui studiu publicat in revista Phytotherapy Research, acestea au un rol fundamental in ameliorarea patologiilor de natura inflamatorie precum artrita sau reumatismul.
Reduce tensiunea arteriala si frecventa cardiaca

O tensiune arteriala cronica aduce un plus de stres inimii, crescand riscul diverselor complicatii de sanatate precum accidentul vascular cerebral sau infarctul miocardic. Un mic studiu publicat in 2017 in Journal of Pharmaceutical Research din Iran a constatat ca atunci cand 40 de persoane au fost supuse aromoterapiei cu ulei esential de lavanda dupa o interventie chirurgicala deschisa, acesta a redus tensiunea arteriala si ritmul cardiac, avand un efect pozitiv asupra semnelor vitale.
Desi este vorba despre un studiu relativ limitat, acesta a deschis noi orizonturi intrebuintarilor uleiului esential de lavanda si, momentan, exista un grup de cercetare ce continua studiile asupra acestor eventuale beneficii.
Posibile ameliorari ale simptomelor astmului

Datorita efectului sau antiinflamator, lavanda poate rezulta ideala pentru a ameliora simptomele asmului bronsic. Un studiu efectuat asupra soarecilor publicat in iulie 2014 in revista Life Sciences a constatat ca uleiul esential de lavanda a avut un impact pozitiv asupra sanatatii respiratorii, ameliorand inflamatia de natura alergica si hiperplazia mucusului. Ramane inca neclar daca acelasi rezultate pot fi intampinate atunci cand tratamentul este efectualt asupra unui pacient uman.
Scade bufeurile menopauzei
Bufeurile sunt un simptom comun al menopauzei care afecteaza numeroase femei. Acestea provoaca o senzatie brusca de caldura si poate declansa transpiratia.
Aromoterapia cu lavanda timp de 20 de minute de doua ori pe zi poate ajuta la diminuarea efectelor neplacute ale menopauzei si la imbunatatirea calitatii vietii, potrivit unui studiu publicat in septembrie 2016 in Journal of Chinese Medical Association.
Care este efectul Lavender asupra nivelurilor de stres?

Situatiile stresante cu care ne confruntam zi de zi pot afecta sanatatea noastra mintala. Cu cat este mai mare nivelul de anxietate, cu atat este mai mare riscul de dureri de cap, depresie si de energie scazuta.
Vestea buna este ca lavanda ar putea ajuta la "indepartarea norului negru" atarnat supra capului tau ajutandu-te sa iti recapeti buna dispozitie. Exista numeroase cercetari care sugereaza ca lavanda are efecte pozitive asupra starii noastre de spirit, stresului, anxietatii si depresiei.
De exemplu, un studiu controlat si randomizat, publicat in februarie 2018 in revista Complementary Therapies in Medicine, a constatat ca simptomele sindromului premenstrual s-au imbunatatit la femeile care au fost supuse aromoterapiei cu ulei esential de lavanda. Nivelul de anxietate a fost redus, la fel ca si nervozitatea si depresia. De asemenea, un alt studiu publicat in octombrie 2017 in International Journal of Nursing Practices, a constatat ca masajul cu ulei esential de lavanda a oferit beneficii psihologice, scazand atat anxietatea celor ce au beneficiat de acesta, cat si depresia.
Avertismente

Este important de stiut faptul ca nu este indicat sa beti ulei de lavanda, deoarece acesta poate fi otravitor atunci cand este ingerat. Simptomele de otravire pot include dificultati respiratorii, varsaturi sau diaree.
Retineti ca unii oameni pot prezenta o sensibilitate marita la lavanda sau chiar alergii si pot avea un stomac deranjat, dureri articulare sau dureri de cap dupa utilizare.
Desi in general intrebuintarea topica a lavandei nu este periculoasa, exista riscul unei reactii alergice sau iritatii a pielii; acestea includ umflaturi, roseata sau senzatie de arsura. In cazul avesta este recomandat sa opriti utilizarea acestora.
Pe final, daca si voi sunteti iubitori de lavanda, nu aveti cum sa nu va indragostiti de cei de la Lili Lila (www.lili-lila.ro ) . Lavanda romancesca cu suflet din Sibiu naste din pasiunea fondatorilor sai, iar acest lucru il puteti regasi pin dragostea pe care o pun in crearea fiecarui produs. Tinand cont ca se apropie primavara, cred ca nu exista un prilej mai potrivit decat acesta pentru a darui celor dragi un zambet cu aroma de lavanda.