Lactoza si intoleranta la lactoza


Intoleranta la lactoza este o problema mult mai frecventa de cat am crede; se pare ca aproximativ 75% din populatia lumii ar putea fi afectata.Intoleranta la lactoza este o afectiune digestiva cauzata de incapacitatea de a digera lactoza, principalul carbohidrat din produsele lactate.Poate provoca diverse simptome, inclusiv balonare, diaree sau crampe abdominale.Persoanele cu intoleranta la lactoza nu produc suficiente enzime pentru digestia lactozei.Cauzele intolerantei la lactoza


Exista doua tipuri principale de intoleranta la lactoza, care au cauze diferite.


  • Intoleranta primara la lactoza


Intoleranta primara la lactoza este cea mai frecventa. Aceasta este cauzata de o scadere a productiei de lactaza o data cu inaintarea in varsta.


Aceasta forma de intoleranta la lactoza poate fi partial mostenita genetic, deoarece este mai frecventa in unele populatii decat in ​​altele.


Studiile recente au estimat ca intoleranta la lactoza afecteaza intre 5-17% dintre europeni, aproximativ 44% dintre americani si 60–80% dintre africani si asiatici.


  • Intoleranta secundara la lactoza


Intoleranta secundara la lactoza este mult mai rara. Aceasta este cauzata de aparitia unor boli legate de aparatul gastro-intestinal. De exemplu, atunci cand suferim de patologii precum celiachia, o inflamatie constanta poate reduce numarul de enzime pentru digestia lactozei.


Simptome de intoleranta la lactoza


Cele mai frecvente simptome sunt:


-Balonare

-Crampe abdominale

-Gaz

-DiareeAlimentele care contin lactoza:


-Laptele de vaca (toate tipurile)

-Laptele de capra

-Branza

-Inghetata

-Iaurt

-Unt

-Biscuiti si fursecuri

-Ciocolata si produsele de cofetarie

-Painea si alte produse coapte

-Torturi

-Etc.


„Tratamente” pentru intoleranta la lactoza


Daca nu doriti sa renuntati la produsele lactate, atunci exista cateva idei care va pot veni in ajutor:


  • Suplimentele enzimatice


Este posibil sa cumparati enzime pentru a ajuta digestia lactozei. Acestea se pot gasi sub forma unor capusle sau comprimate si se asuma inainte, in. timpul sau dupa masa.


Totusi, eficacitatea acestor produse pare sa varieze de la o persoana la alta.


(Eu personal le folosesc de aproximativ doi ani si am fost mereu multumita de rezultate).