top of page

Lactoza? Nu, multumesc! This is not Milk!

Actualizată în: 15 iul. 2022



Intoleranta la lactoza este o problema mult mai frecventa de cat am crede; se pare ca aproximativ 75% din populatia lumii ar putea fi afectata.



Aceasta este o afectiune digestiva cauzata de incapacitatea de a digera lactoza, principalul carbohidrat din produsele lactate.



Poate provoca diverse simptome, inclusiv balonare, diaree sau crampe abdominale.



Persoanele cu intoleranta la lactoza nu produc suficiente enzime pentru digestia lactozei.






Cauzele intolerantei la lactoza


Exista doua tipuri principale de intoleranta la lactoza, care au cauze diferite.


  • Intoleranta primara la lactoza


Intoleranta primara la lactoza este cea mai frecventa. Aceasta este cauzata de o scadere a productiei de lactaza o data cu inaintarea in varsta.


Aceasta forma de intoleranta la lactoza poate fi partial mostenita genetic, deoarece este mai frecventa in unele populatii decat in ​​altele.


Studiile recente au estimat ca intoleranta la lactoza afecteaza intre 5-17% dintre europeni, aproximativ 44% dintre americani si 60–80% dintre africani si asiatici.


  • Intoleranta secundara la lactoza


Intoleranta secundara la lactoza este mult mai rara. Aceasta este cauzata de aparitia unor boli legate de aparatul gastro-intestinal. De exemplu, atunci cand suferim de patologii precum celiachia, o inflamatie constanta poate reduce numarul de enzime pentru digestia lactozei.


Simptome de intoleranta la lactoza


Cele mai frecvente simptome sunt:


-Balonare

-Crampe abdominale

-Gaz

-Diaree



Alimentele care contin lactoza:


-Laptele de vaca (toate tipurile)

-Laptele de capra

-Branza

-Inghetata

-Iaurt

-Unt

-Biscuiti si fursecuri

-Ciocolata si produsele de cofetarie

-Painea si alte produse coapte

-Torturi

-Etc.


„Tratamente” pentru intoleranta la lactoza


Daca nu doriti sa renuntati la produsele lactate, atunci exista cateva idei care va pot veni in ajutor:


  • Suplimentele enzimatice


Este posibil sa cumparati enzime pentru a ajuta digestia lactozei. Acestea se pot gasi sub forma unor capusle sau comprimate si se asuma inainte, in. timpul sau dupa masa.


Totusi, eficacitatea acestor produse pare sa varieze de la o persoana la alta.



  • "Laptele" de origine vegetala


Pe langa laptele "clasic" cu care suntem familiarizati, in ultimii ani au aparut pe piata diverse sortimente de "lapte" de origine vegetala.

Unul dintre brandurile cele mai importante de pe piata in ceea ce priveste produsele pe baza de lapte "vegetal" este Alpro. De la lapte din soia, migdale, cocos si pana la ovaz, exista un produs ideal pentru toate gusturile si perfect pentru toate preparatele noastre preferate.


De curand am incercat noile variante din gama THIS IS NOT M*LK.


1. SHHH… THIS IS NOT M*LK SEMI 1,8%


Cred ca aceasta varianta este cea "castigatoare" daca trebuie sa aleg, deoarece s-a pastrat acelasi gust inconfundabil de lapte, cu tipica textura cremoasa, dar bautura este obtinuta integral din ovaz. Continutul sau scazut de grasime este, de asemenea, un mare punct favorabil, iar faptul ca este o sursa de Calciu, Vitamina B12 si D nu poate decat sa transforme aceasta bautura intr-o SUPER bautura.

Fie ca o consumi dimineata impreuna cu cafeaua ta preferata, sau prepari niste clatite pufoase, gustul preparatului tau va ramane acelasi, in plus, vei transforma totul intr-un aliment sanatos.


2. SHHH… THIS IS NOT M*LK WHOLE 3,5%



Pentru cei care isi doresc un "lapte" si mai cremos, varianta cu 3,5% grasime este alegerea potrivita. Acelasi gust inconfundabil de "lapte", cremos, ideal pentru un latte macchiato delicios.


La fel ca varianta semi, aceste este bogat in Calciu, Vitamina B12 si D.


Isn't that cool?!



bottom of page