Nu stiu cum se face, insa in ultima perioada ajung sa va vorbesc tot despre microbiom si despre importanta acestuia. Daca in articolele precedente va povesteam despre importanta microniomului la nivel oral si intestinal, de aceasta data vreau sa va povestesc mai multe despre microbiomul pielii noastre.

Pielea este un ecosistem complex, caracterizat prin diferite conditii de micro-mediu ce gazduieste numeroase comunitati microbiene. Microbiomul cutanat joaca un rol esential in protejarea pielii impotriva substantelor straine potential infectioase sau toxice si rezulta a fi fundamentala mentinerea echilibrului acestuia si pastrarea fiziologiei sale naturale.
Este important insa de stiut faptul ca comunitatile microbiene sunt specifice zonei, etniei si recent, s-a demonstrat cum acestea rezulta a fi chiar individuale, iar in ciuda expunerii pielii la diversi factori de mediu, ele raman predominant stabile in timp. Diversi factori precum antibiotice, produse cosmetice, sapunuri, produse de ingrijire personala, stiluri de viata si obiceiuri alimentare pot influenta insa variabilitatea florei pielii.

Din acest motiv, si nu numai, este important sa protejam echilibrul microbiomului pielii.
Stiu ca nu este tocmai ceea ce ati fi vrut sa auziti faptul ca gazduim fara ca sa ne dam seama toate aceste microorganisme pe pielea noastra, insa trebuie sa privim problema dintr-un alt punct de vedere: Microbiomul uman a evoluat de-a lungul anilor; de exemplu, exista anumite lipide produse de pielea noastra care nu pot fi sintetizate in mod artificial si care rezulta a fi fundamentale pentru a ne mentine pielea sanatoasa.
Cand vine vorba despre afectiuni ale pielii precum eczemele sau dermatita, restabilirea echilibrului microbiomului este scopul principal al fiecarui tratament deoarece relatia dintre microbiom si aceste afectiuni atopice este una fascinanta. Recent, s-a demonstrat cum anumite bacterii care traiesc pe pielea noastra ajuta la prevenirea dermatitei si ca persoanele cu eczeme nu detin aceste bacterii "bune"; se pare asadar ca viiorul dermatologiei cosmetice se indreapta oarecum spre o abordare diferita a problemelor de acest fel (si nu numai), iar ca produsele de skincare dezvoltate pentru a restabili/proteja microbiomul nu ar trebui sa lipseasca din colectia noastra de produse destinate ingrijirii pielii.
Ce sunt probioticele si prebioticele?
Desi auzim des aceste cuvinte folosite in contexte similare, este important de stiut ca acestea NU sunt sinonime.
Un probiotic este un microb viu care este bun pentru tine, in timp ce un prebiotic este un aliment care favorizeaza microbii "buni" in defavoarea celor "rai".
Daca ati apelat vreodata la antibiotice, s-ar putea sa vi se fi recomandat deja sa luati probiotice pentru a restabi cat mai repede echilibrul microbian la nivel oro-gastro-intestinal. La fel ca la nivelul intestinal, probioticele si prebioticele sunt extrem de benefice pieleii.

Desi pare simplu, sa aplici aceste concepte "magice" unor produse destinate comertului nu este deloc usor, mai ales daca stam sa ne gandim ca aceste produse trebuiesc conservate, iar conservantii ucid microbii. Am spus "nu este deloc usor" insa nu imposibil.
Daca v-as spune ca Gerovital a reusit sa faca aceasta "magie" si a scos pe piata o gama care nu este numai destinata protectiei/restabilirii microbiomului datorita complexului Poliplant Microbiom, ci este pe deasupra obtinuta in proportie de 96% din ingrediente de origine naturala? Ei bine, este adevarat! Aceasta gama de produse se numeste Gerovital Plant si ne putem mandrii de feptul ca este made in Romania.
Personal, de ceva vreme am vrut sa incerc niste produse de ingrijire a pielii dezvoltate pe baza acestui concept, insa ori trebuia sa le comand din alte tari, ori aveau preturi exorbitante; partea buna este ca gama Gerovital Plant reuseste cumva sa le imbine pe amandoua fiind o gama de produse pe care o putem gasi atat in magazinul lor on-line: www.farmec.ro cat si in magazinele lor fizice din toata tara, iar pretul acestora este unul destul de mic (as spune eu).
De curand am testat trei produse din aceasta gama si vreau sa va povestesc cate un pic din experienta mea cu acestea.
Booster-ul de vitalitate si stralucire:

Este vorba despre un ser cu o formula fluida, usor laptoasa, ce se absoare cu mare usurinta in piele. La fel ca si restul produselor din aceasta gama, printre ingredientele sale gasim complexul Poliplant Microbiom Protect (un complex obtinut din plante si destinat reechilibrarii microbiomului pielii), astfel pielea noastra isi va recapata vitalitatea si stralucirea. Pe langa complexul Poliplant Microbiom Protect, acest ser este imbogatit cu un alt complex: Sepitonic M3, o combinatie de saruri minerale indispensabile metabolismului celular.

Un alt ingredient important al acestui produs si tot mai apreciat la nivel mondial in domeniul produselor de ingrijire a pielii in ultima perioada (despre care v-am mai povestit eu intr-un articol precedent pe care il puteti gasi AICI) este Niacinamida, a carui rol este de a accelera turnover-ul si proliferarea celulara, precum si productia de lipide, reusind in acelas timp sa mentina pielea hidratata si fara sa cauzeze iritantii. Niacinamida previne de asemenea imbatranirea prematura fiind vorba despre un antioxidant care blocheaza efectele nocive ale radicalelor libere cauzate de expunerea la soare si de poluare.
Cum niacinamida nu este prezenta niciodata singura dar este cel mai bine asociata cu alti antioxidanti, si in cazul acestui ser este prezenta impreuna cu Vitamina C lipozomala, alaturi de care sustine productia noilor fibre de colagen.
Crema idratata - booster de oxigenare si hidratare:

Avand un ten uscat, cremele hidratante sunt o necesitate pentru mine, insa daca tin cont de faptul ca sunt o persoana extrem de pretentioasa atunci cand vine vorba despre ingredientele si textura acestora, intru intr-un cerc vicios care ma poarta sa nu schimb prea des crema mea hidratanta preferata. Acord cu greu sanse unei noi creme hidratante, insa consultand ingredientele acestei creme hidratante din gama Gerovital Plant am fost imediat tenta sa o testez. Considerand ca este vorba despre un produs obtinut in proportie de 96% de ingrediente de origine naturala precum uleiul de masline si Aquaxylul (promit sa revin curand cu un nou articol dedicat acestuia deoarece sunt multe de spus despre acest ingredient fantastic, insa pana atunci va las AICI un link unde puteti afla alte informatii despre acesta), am vrut sa ii ofer o sansa. Si bine am facut!
Desi dupa prima aplicare nici serul si nici crema nu m-au entuziasmat atat de tare cand le-am aplicat separat (adica numai serul fara crema si numai crema fara ser), situatia s-a schimbat radical atunci cand am aplicat aceste doua produse impreuna. Iar cum "orice rezultat nu poate sa apara peste noapte" ( si cred ca acesta este moto-ul preferat atat de Niacinamide cat si de catre Complexul Poliplant Microbiom Protect), dupa aproape o saptamana de utilizare zilnica a celor doua produse, pielea mea a inceput sa fie mai fina, mai stralucitoare si chiar mai elastica, capatand un aspect mai tanar si mai sanatos.
Acestea fiind spuse, tin sa va reamintesc ca rezultatele NU apar niciodata peste noapte, iar atunci cand o gama de produse este gandita pentru a functiona impreuna, degeaba cumparam noi un singur produs si nu respectam pasii sugerati de catre producator; rezultatele mult dorite nu vor aparea niciodata, sau vor fi numai partiale.
Apa micelara:

Ultimul, dar nu cel din urma produs testat din gama Gerovital Plant a fast apa micelara. Aceasta este de asemenea alcatuita in proportie de 96% din ingrediente de origine naturala precum Equibiomul - un extract din radacinile de brusture ( planta folosita in medicina traditionala chinezeasca pentru tratarea afectiunilor pielii precum eczemele, acneea, psoriazisul, etc.). Aceasta restabileste echilibrul biodiversitatii microbiomului pielii pentru o functionare mai buna a barierei pielii si pentru a reduce reactivitatea pielii, obtinand astfel o mai buna armonie la nivelul microbiomului. Cum deja puteati sa banuiti, si apa micelara contine Complexul Poliplant Protect ce purifica si ajuta la o curatare blanda a fetei, ochilor si a buzelor.
De la o apa micelara, personal nu cer foarte mult; o curatare eficienta a fetei, ochiilor si a buzelor, fara reactii alergice sau ochi iritati, o buna indepartare a sebumului si a celorlalte imputati cred ca este in de ajuns, iar aceasta apa micelara respunde promt tuturor cerintelor. Daca consideram ca ajuta si la restabilirea echilibrului microbiomului pielii, eu ma consider mai mult ca multumita de aceasta, asadar din partea mea are nota 10/10.
Acum ca v-am povestit despre microbiom si despre aceasta gama de produse minunate, vreau sa va mai atrag un pic atentia asupra unui alt factor important atunci cand vine vorba despre produsele de skincare pe care le achizitionam: pretul. Cum bine stiti, Gerovital este un brand romanesc, ceea ce nu numai ca ne face mandrii de faptul ca putem cumpara produse de calitate fara a fi nevoie sa apelam la produse ce vin de peste mari si tari, in plus, fiind produs la noi in tara, nu are de-a face cu prea multi intermediari (fiind produs si vandut direct de cei de la Farmec). Acest lucru permite ca produsele Farmec/Gerovital sa aiba aceiasi calitate (si uneori poate si o mai mare calitate) a ingredientelor folosite si a produsului final, la un pret mai mic si mai accesibil. How cool is that?!
De exemplu, fiolele Booster de vitalitate si stalucire (pe care le puteti achizitiona AICI) sunt vandute intr-un format 10 fiole a cate 2mL fiecare la numai 44 Lei; crema hidratanta din aceias gama (pe care o puteti achizitiona AICI) vine intr-un flacon de 50 mL si costa 27 Lei, iar Apa micelara (pe care o puteti achizitiona AICI) costa numai 18 Lei (varianta de 150mL) sau 22 Lei (varianta de 400mL).
Gama Gerovital Plant nu este alcatuita numai dintre aceste trei produse; putem gasi din aceiasi gama si Fluidul Demachiant, Crema Antirid cu SPF 15, Crema Antirid Nutritiva cu actiune nocturna, Crema CC sau Crema Anticearcan Antirid.