top of page

Importanta albinelor si numeroasele propietati benefice ale mierii


Poate ca nu v-ati gandit niciodata la acest lucru insa, albinele au o importanta imensa atat din punct de vedere economic, cat si vital deoarece acestea sunt principalele insecte responsabile de polenizarea multor culturi de fructe si legume, fie ca este vorba despre plante domestice sau salbatice.


In cateva cuvinte, procesul de polenizare consista in transportul de polen de la o planta la alta avand ca scop fertilizarea ovarelor florilor.


Unele plante se bazeaza pe vant pentru a asigura polenizarea, iar altele sunt auto-polenizate, insa majoritatea plantelor cu flori necesita serviciile polenizatorilor naturali, cum ar fi albinele.


Un bun sistem de polenizare face parte dintr-un ecosistem sanatos.


Mierea


Mierea a fost recoltata pentru hrana de catre oameni inca din timpuri preistorice.


Fie ca este folosita direct in felul in care aceasta a fost recoltata sau ca ingredient in prepararea diverselor feluri de mancare ori bauturi, „o picatura de miere” este mereu apreciata.

Cum se obtine mierea?


Albinele inghit, digera si regurgiteaza nectarul pentru a produce miere.

Beneficiile mierii asupra sanatatii noastre


  • Previne numeroase forme de cancer si reduce riscul de aparitie a bolilor de inima datorita continutului sau bogat in flavonoide si antioxidanti.

  • Datorita actiunii sale antibacteriene , cercetari recente au aratat cum un tratament cu miere poate ameliora tulburari precum ulcerul si alte afectiuni gastro-intestinale.

  • Se pare ca sportivii olimpici din Grecia Antica ar fi consumat miere si smochine uscate pentru a-si imbunatati performanta atletica. Studii moderne au demonstrat ca atat mierea cat si smochinele uscate au o mai mare capacitate de a mentine nivelul de glicogen in sange si de a micsora timpul de recuperare decat alti indulcitori.


  • Consumul de miere ajuta la ameliorarea tusei si la vindecarea iritatiei la nivelul gatului. Un studiu efectuat pe 105 copii a demonstrat cum o singura doza de miere (in acest studiu s-a folosit mierea de hrisca) a fost la fel de eficienta ca o doza de dextrometorfan in ameliorarea tusei nocturne si a permis copiilor un somn mai linistit.

  • Desi contine zaharuri simple, aceasta NU este la fel ca zaharul alb sau indulcitorii artificiali. Combinatia sa de fructoza si glucoza ajuta organismul in procesul de reglementare al nivelului de glicemie.


  • Mierea poate avea numeroase efecte benefice si atunci cand este folosita la nivel topic. S-a dovedit ca mierea (atunci cand este aplicata pe piele) este la fel de eficienta precum tratamentul conventional cu sulfadiazina de argint. Se speculeaza ca efectul de „uscare” al zaharurilor simple si componenta antibacteriana a mierii se combina pentru a vindeca cu extrema  usurinta ranile.

  • Stiai ca mierea este un excelent probiotic? Se pare ca unele tipuri de miere contin cantitati importante de bacterii „prietenoase”. Aceastea pot include pana la 6 specii de lactobacili si 4 specii de bifidobacterii.


bottom of page