top of page

Guma de Guar si Nestlé OptifibreBobul de Guar (Cyamopsis tetragonoloba) este un ingredient din ce in ce mai popular ce poate fi gasit atat in ​​produsele alimentare prelucrate, cat si in produsele gluten-free.


Datorita beneficiilor acestora asupra sanatatii, boabele de Guar sunt tot mai des intrebuintate in tratarea simptomelor Sindromului Colonului Iritabil (IBS), insa ce stim cu adevarat despre acestea?


Cultivate in India si Pakistan drept legume si alimente furajere pentru bovine, boabele de guar contin cantitati mari de guma galactomannan, care se transforma intr-un gel atunci cand sunt macinate si hidratate.


Guma de Guar este comercializata sub forma de pulbere ca agent de ingrosare si liant pentru coacere si gatit, fiind adesea folosit in retetele fara gluten.


In urma unor studii recente, expertul in boli digestive Edoardo Giannini - Unitatea de Gastroenterologie de la Universitatea din Genova, Italia - a dovedit cum adaugand cantitati mici de fibre solubile in dietele persoanelor cu sindromul colonului iritabil pot fi tratate numeroase tipuri de disconfort precum diareea, constipatia sau durerile abdominale.


Tot in urma acestor studii, s-a constatat ca atunci cand terapia antibiotica este asociata consumului de guma guar, cantitatea bacteriilor la nivelul intestinului subtire scade considerabil eliminand 91% din bacterii in prezenta gumei de guar comparatv cu 86% in lipsa acesteia. Avantajul gumei guar? Aceasta pare ca reduce timpul tranzitului intestinal, eliminand cu o mai mare rapiditate bacteriile nedorite.


Este insa important de stiut ca bacteriile nu sunt toate "rele", si din ce in ce mai multe studii au demonstrat cum mentinerea unui echilibru sanatos intre bacteriile "bune" si bacteriile "rele" prezente la nivelul sistemului digestiv ar putea ajuta la prevenirea problemelor gastrointestinale, descurajarea dezvoltarii alergiilor la copii si chiar influenta greutatea fiecaruia dintre noi. O cheie pentru promovarea bacteriilor "bune" este cu siguranta consumul de alimente "prebiotice", precum guma de guar.


Tot cercetatorii de la Universitatea din Genova din Italia au constatat, intr-un studiu din 2006, ca persoanele care au consumat zilnic guma guar au avut mai mult de doua tipuri de probiotice pentru promovarea bacteriilor "positive", Lactobacillus si Bifidobacteria, in tractul intestinal. Rezultatele obtinute au fost similare cu cele obtinute in urma unui studiu efectuat de Universitatea din Reading din Marea Britanie, unde 31 de voluntari au mancat biscuiti cu guma guar sau un placebo, nivelurile bacteriilor bune crescand semnificativ in voluntarii care au consumat biscuiti cu guma de guar.


In anii 1980 si 1990, oamenii de stiinta din Finlanda au analizat mai atent efectele pulberii de guma de guar asupra ersoanelor cu diabet zaharat si colesterol ridicat, obtinand rezultate intresante.


Cercetatorii de la Universitatea din Kuopio au subministrat o lingurita (5 miligrame) de guma de guar, amestecata in lapte, suc sau apa, de trei ori pe zi timp de 13 luni a 39 de persoane cu diabet zaharat de tip 1 si 2. Guma de guar a redus semnificativ nivelul de glucoza din sange dupa deja o luna si a imbunatatit controlul glicemiei pe termen lung, reducand riscul complicatiilor legate de diabet, precum pierderea vederii si insuficienta renala. De asemenea, nivelul total al colesterolului a scazut cu pana la 7%.


Ce este important de retinut in urma acestor studii?


Guma de guar NU trebuie sa inlocuiasca NICIODATA medicamentele pentru diabet, dar ar putea fi un tratament adjuvant.


Esperienza mea cu Nestlé OptiFibre®


Nestlé OptiFibre® este un aliment care ajuta la reglarea tranzitului intestinal. Acesta contine guma guar partial hidrolizata, 100% fibre solubile obtinute din boabe de guar, cu efect prebiotic, care ajuta la reglarea tranzitului intestinal in mod natural.

Partea buna este ca acesta poate fi adaugat atat in lichide reci cat si calde, fiind de asemenea indicat in a fi adaugat iaurturilor sau piure-ului de cartofi, fara a afecta consistenta si gustul acestora.


La nivel global, aproximativ 30 % din populatie sufera de constipatie (femeile fiind mai puternic afectate decat barbatii, iar aparitia acestei probleme crescand odata cu inaintarea in varsta).

In agitatia vietii cotidiene, o dieta sanatoasa, hidratarea adecvata si activitatea fizica potrivita sunt adesea greu de realizat. De asemenea, o cantitate insuficienta de fibre solubile si insolubile poate avea un efect negativ asupra activitatii intestinale normale, iar consecintele pot fi: constipatia, balonarea, flatulenta, etc.

Nestlé OptiFibre®  promoveaza o normala activitate intestinala fara a crea nici un tip de disconfort, in plus este recommandât atat copiilor cat si adultilor. Partea buna este ca fiind vorba despre un ingredient 100% natural, acesta este sigur si pentru consumul pe timpul sarcinii sau alaptarii. 


Personal, am folosit acest produs timp de 3 saptamani si deja de la prima intrebuintare am fost foarte placut surprinsa de faptul ca acesta chiar NU are nici un gust. L-am adaugat in apa, in ceai, in frappé si chiar in supele crema, iar cand am prezentat aceste bauturi/mancaruri prietenilor/mambriilor familiei, acestia nici nu au notat diferenta, ceea ce mi s-a parut foarte interesant.


Deja dupa prima saptamana am inceput sa ma simt mai activa, iar senzatia de balonare si disconfortul abdominal a inceput sa dispara zi dupa zi.


Un alt aspect extrem de pozitiv in urma utilizarii Nestlé OptiFibre® este ca, fiind vorba despre fibre, acestea ocupa un voloum destul de mare la nivel intestinal oferind acea senzatie de satietate, fiind ideale in cazul in care incercati sa scapati de acele cateva kg in plus (mai ales pentru ca este vorba despre 202 Kcal/100g si respectiv 10Kcal/5 g - o lingurita).


Recomandare de administrare


Se recomanda administrarea de OptiFibre treptat, incepand cu 1 masura pe zi (sau ½ in cazul copiilor cu varsta mai mica de 11 ani). Daca este necesar, cresteti consumul treptat, cu o masura la fiecare 3 zile, fara a depasi doza maxima zilnica recomandata, de 5 masuri pe zi. Odata ce activitatea intestinala s-a reglat, nu mai cresteti numarul de masuri pe zi. Se recomanda utilizarea timp de cel putin 3 saptamani. Produsul poate fi administrat pe termen lung fara efecte adverse.Acest aliment poate fi achiziotionat din oricare farmacie si este disponibil si in magazinele on-line precum E-mag:


https://www.emag.ro/nestle-optifibre-cu-efect-prebiotic-care-ajuta-la-reglarea-tranzitului-intestinal-125g-7613035091580/pd/DCKV2VBBM/
Anumite informatii din acest articol au fost preluate de pe:


https://www.nestlehealthscience.ro/optifibre


bottom of page