top of page

Glutenul si celiachia

Tot mai des auzim persoane sunt intolerante la gluten, insa ce stim cu adevarat despre acesta si care sunt „semnalele” care ar trebui sa ne alarmeze?



Glutenul este un termen cumulativ, inexact definit, pentru diferite componente proteice.


Este vorba despre proteine de origine vegetala, prezente in numeroase cereale ( precum graul, orzul sau secara).


Glutenul este responsabil pentru textura moale, masticabila, caracteristica multor alimente pe baza de cereale, care contin gluten. Atunci cand aceste proteine sunt incalzite, formeaza o retea elastica care este in grad de a captura gazele, permitand astfel o dospire sau crestere optima si ajuta la mentinerea umiditatii din paine, paste au salte produse similare.


Datorita acestor proprietati unice, glutenul este, de asemenea, frecvent utilizat ca aditiv pentru a imbunatati textura si a promova retentia de umiditate intr-o varietate de alimente procesate.


Alimente care contin gluten:


Glutenul poate fi gasit intr-o varietate de alimente raw sau procesate precum: 


-Cereale: grau integral, tarate de grâu, orz, secara, kamut, cuscus, bulgur, germeni de grau...


-Produse prelucrate pe baza de cereale: biscuiti, paine, pesmet, paste, taitei , produse de patiserie...


-Alte alimente si bauturi: malt de orz, otet de malt, sos de soia, anumite sosuri sau sosuri ingrosate cu faina, bouillon, anumite amestecuri de condimente, chipsuri aromate, bere, anumite tipuri de vin...


Intoleranta la gluten este o problema tot mai frecventa. Aceasta poate fi mai mult sau mai putin severa, iar cea mai „agresiva” forma de intoleranta la gluten este Celiachia.


Este vorba despre o boala autoimuna care afecteaza aproximativ 1% din populatia mondiala si care poate duce la deteriorarea sistemului digestiv.


Cu toate acestea, 0,5-13% dintre oameni pot avea, de asemenea, sensibilitate non-celiaca la gluten, adica o forma mai usoara de intoleranta la gluten care poate provoca probleme.


Ambele forme de intoleranta la gluten pot provoca aparitia a diferite simptome, multe dintre care nu au nicio legatura cu digestia.


Iata cateva simptome ale intolerantei la gluten.


  • Balonare

Desi balonarea este foarte frecventa si poate avea diferite cauze, aceasta poate fi un semn de intoleranta la gluten.


Un studiu a demonstrat cum 87% dintre persoanele care au suspectat sensibilitatea non-celiaca la gluten aveau probleme de balonare.



  • Diaree, constipatie si fecale mirositoare

Probleme regulate legate de diaree sau constipatie pot fi un simptom comun al intolerantei la gluten.


Adesea, persoanele cu boala celiaca se confrunta cu inflamatii la nivelul intestinului subtire dupa consumul de gluten.


Acest lucru dauneaza invelisul intern al intestinelor si duce la o absorbtie mai scazuta a nutrientilor, cu consecinte legate de disconfortul digestiv si diaree sau constipatie frecventa.


In plus, peste 50% dintre indivizii sensibili la gluten se confrunta in mod regulat diaree, in timp ce aproximativ 25% se confrunta cu constipatie.


  • Dureri abdominale

Durerea abdominala este foarte frecventa si poate avea numeroase motive. Este vorba despre unul dintre cele mai frecvente simptome al intolerantei la gluten ( pana la 83% dintre cei cu intoleranta la gluten se confrunta cu dureri abdominale si disconfort dupa consumul de gluten).

  • Oboseala

Oboseala este foarte frecventa si de obicei nu este legata de nicio patologie.


Cu toate acestea, daca te simti in mod constant foarte obosit, atunci ar trebui sa iei in considerare posibilitatea unei cauze de baza.


Indivizii intoleranti la gluten sunt foarte predispusi la oboseala,  in special dupa consumul de alimente care contin gluten.


Mai mult, intoleranta la gluten poate provoca, de asemenea, anemie cu deficit de fier, care, la randul sau, creste senzatia de oboseala si lipsa de energie.


  • Probleme dermatologice 

Intoleranta la gluten poate afecta si pielea. Una dintre cele mai comune patologii dermatologice adesea asociatie intolerantei la gluten este Dermatita herpetiformis.


  • Depresie si Anxietatea

Anxietatea poate afecta 3-30% dintre persoanele din intreaga lume.


Aceasta se manifesta prin ingrijorare, nervozitate, neliniste si agitatie. Mai mult, adesea merge mana in mana cu depresia.


Persoanele cu intoleranta la gluten par a fi mai predispuse la aparitia anxietatii si a depresiei.


  • Dureri articulare si musculare

Exista numeroase motive pentru care pot aparea durerile articulare sau musculare, insa o teorie interesanta conform careia cei cu patologie celiaca au un sistem nervos supra-sensibil sau excesiv determinat genetic, pare sa aiba baze tot mai solide.


In plus, se pare ca expunerea la gluten poate provoca inflamatii la persoanele sensibile la gluten, ceea ce poate duce la dureri raspandite, inclusiv in articulatii si muschi.



bottom of page