top of page

Gelul pentru igiena tecumentelor

Tinand cont ca in ultima perioada rezulta a fi tot mai greu sa gasim produse pentru igiena tegumentelor, am vrut sa va aduc la cunostinta un mod simplu de a produce propiul Handrub (respectand sugestiile Organizatii Mondiale a Sanatatii).


Ingredientele de care aveti nevoie sunt extrem de simple si relativ uzor de gasit, fiind vorba despre:


- Alcool (etanol 96% sau alcool izopropilic - cu o puritate de 99,8%),

- Apa Oxigenata (H2O2) 3%,

- Glicerol 98%,


  • Varianta numarul 1 contine: etanol 80% v / v, glicerol 1,45% v / v, peroxid de hidrogen (H2O2) 0,125% v / v.

Ingrediente necesare:


- Un recipient cu o capacitate de 1000 ml (1L) - Etanol 96% v / v: 833,3 ml - Apa Oxigenata (H2O2) 3%: 41,7 ml - Glicerol 98%: 14,5 ml -Apa Distilata (in cazul in care nu aveti la dispozitie apa distilata, aceasta poate fi inlocuita cu apa fiarta si racita)



  • Varianta numarul 2 contine: alcool izopropilic 75% v / v, glicerol 1,45% v / v, peroxid de hidrogen 0,125% v / v.

Ingrediente necesare:


- Un recipient cu o capacitate de 1000 ml (1L) - Alcool izopropilic (cu o puritate de 99,8%): 751,5 ml - Apa Oxigenata (H2O2) 3%: 41,7 ml -Glicerol 98%: 14,5 ml

-Apa Distilata (in cazul in care nu aveti la dispozitie apa distilata, aceasta poate fi inlocuita cu apa fiarta si racita)


Mod de preparare:

Alcoolul ( sub forma de Etanol 96% v / v: 833,3 ml sau Alcool izopropilic (cu o puritate de 99,8%): 751,5 ml) se toarna in sticla de 1L. (ATENTIE! Este indicat sa folosim o sticla din sticla/plastic CURATA si care sa nu contina alte lichide; spre exemplu o sticla de apa plata a carui continut tocmai ce s-a terminat).


Se adauga apoi cei 41,7 ml de Apa Oxigenata (H2O2 , 3%) pe care i-am masurat folosind un cilindru graduat.

Succesiv, adaugam cei 14,5 ml de glicerol(98%) folosind un cilindru de masurare. Deoarece glicerolul este foarte vascos si se lipeste de peretii recipientului de masurare, acesta poate fi clatit cu apa distilata sau fiarta apoi racita.


O data ce am adaugat toate ingredientele, se completeaza spre final cu apa distilata (fiarta si apoi racita) pana la marcajul corespunzator al volumului (1 litru de exemplu).


Adaugam capacul (pe care il strangem puternic) si agitam USOR flaconul pentru a ne asigura ca ingredientele au fost bine amalgamate.


Este important sa folosim un capac care sa protejeze produsul astfel obtinut de aer pentru a impiedica o eventuala evaporare a substantelor care ar avea drept consecinta o diminuire a calitatii produsului. Intr-un final, solutia este impartita in recipiente mai mici (de exemplu, 1000, 500 sau 100 ml - sticle de plastic).


IMPORTANT! Sticlele trebuie pastrate in carantina timp de 72 de ore. Acest lucru permite Apei oxigentate sa elimine oricare spor prezent in alcool sau sticle (noi sau reutilizate).


De ce sa adaugam si Apa Oxigenata? Desi alcoolul este componenta activa a acestei formule, trebuie sa tinem cont ca uneori, ingredientele pot contine si spori bacterieni viabili. Concentratia scazuta de Apa oxigenata prezenta in aceasta formula ajuta la eliminarea sporilor contaminanti din solutiile vrac folosite. ( ! Apa Oxigenata NU este o substanta activa pentru antisepsa mainilor.)

De ce sa adaugam si Glicerol? Functia principala a Glicerolului este de agent umectant. Desi exista numerosi alti agenti umectanti sau emolienti ce pot fi folositi pentru ingrijirea pielii, Glicerolul a fost ales ca ingredient datorita pretului sau relativ scazut.


ATENTIE! Este recomandat sa NU se adauge alte ingrediente decat cele mai sus specificate, deoarece acestea ar putea compromite propietatiile produsului final.




Acest text a fost preluat si adaptat de pe platforma digitala a Organizatii Mondiale a Sanatatii. Pentru mai multe detalii specifice, puteti accesa varianta originala AICI.




bottom of page