top of page

Fibrele "aduc fericirea"


Daca tot se apropie sarbatorile de iarna, eu zic ca este cazul sa deschidem un pic "wishing list-ul" si sa ne gandim ce ne dorim cu adevarat. Fie ca este vorba de dulciuri, jucarii, note bune la scoala, un job mai bun sau o vacanta tropicala, pana la urma, totul se rezuma la "un gram de fericire" si un zambet.


In momente precum acestea, devenim tot mai materialisti si incercam sa "cumparam" fericirea din magazine on-line, uitand ca de fapt fericirea vine din lucruri marunte precum compania celor dragi si o amintire frumoasa ce ne va insoti pentru tot restul vietii.


Nici mancarea buna nu este mai prejos. Ba din contra, se pare ca aceasta joaca un rol extrem de important atunci cand vine vorba despre fericire.


Calitatea dietei noastre, aportul optim de fibre, sanatatea intestinelor si echilibrul microbiomei, pot fi motive ce aparent par a nu avea nici o legautra cu depresia si starea noastra sufleteasca, insa studii recente au demonstrat contrariul.


In comparatie cu stramosii nostri, omul modern a revolutionat complet dieta sa de zi cu zi; se pare ca, datorita "comoditatii" si a timpului tot mai scurt alocat gatitului si cumparaturilor, cantitatea zilnica de fibre din dieta noastra este mult mai redusa fata de cea consumata de catre omul primitiv.


Daca fructele si legumele necultivate de om tind sa fie cu mult mai bogate in fibre fata de produsele pe care le putem achizitiona de la piata sau din magazin, cam aceeasi este situatia in ceea ce priveste carnea; daca noi suntem atenti sa achizitionam cele mai fragede si suculente tipuri/parti de carne disponibile in comert, este important sa ne amintim ca stramosii nostri nu numai ca nu aveau la dispozitie toata aceasta cantitate de carne, insa acestia trebuiau sa se multumeasca cu ceea ce vanau, incercand in acelasi timp sa reduca pe cat posibil irosirea produselor alimentare.


De asemenea, consumul de zahar si de faini rafinate era mult mai scazut (aprope inexistent), pe cand in vietile noastre de zi cu zi, din nefericire, acestea sunt prezente in majoritatea alimentelor noastre de baza.


Estimarile sugereaza ca stramosii nostri obisnuiau sa consume cel putin 70 de grame de fibre pe zi, in timp ce studii recente au demonstrat ca majoritatea populatiei occidentale consuma aceasta cantitate de fibre in aproximativ 3-5 zile.

O teorie tot mai bine fondata, presupune ca un factor foarte important in evolutia noastra ca si specie a fost consumul optim de fibre.


Daca importanta consumului de fibre in mentinerea sanatatii noastre este destul de evidenta, care este legatura dintre consumul optim de fibre alimentare si fericirea?


O data cu progresul medicinei si al microbiologiei, s-a demonstrat cum probleme precum depresia sau ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder -Tulburarea de deficit de atentie si hiperactivitate) ar putea fi legate de echilibrul florei noastre intestinale. Studii recente au evidentiat cum abundenta bacterilor "bune" la nivelul florei intestinale pot avea un impact puternic atat asupra gandurilor noastre cat si asupra comportamentului uman si a sentimentelor.


Stiati ca bacteriile intestinale prezente in organismul nostru cantaresc in total aproximativ 1,4 kilograme (cam la fel de mult ca si creierul nostru)? Ele sunt prezente intr-un numar enorm de mare: aproximativ 40 de trilioane conform noilor calcule - undeva la cateva miliarde in fiecare gram de mucus care acopera peretii colonului.


Desi poate suna ciudat sau poate chiar infricosator gandul ca "bacteriile prezente in intestinul nostru pot influenta starea noastra sufleteasca", daca privim acest lucru dintr-o alta prospectiva, realizam ca acesta poate fi un lucru pozitiv deoarece prin simpla modificare a dietei putem imbunatati starea noastra sufleteasca.


„Stim ca depresia este asociata unui raspuns inflamator cronic". In plus, publicatii recente au demonstrat "ca exista o perturbare a echilibrului micobiotic la nivel intestinal la pacientii afectati de patologii precum depresia si stresul cronic." Mai mult , avand in vedere ca patologii precum depresia si starile de anxietate, sunt frecvente la pacientii cu sindromul colonului iritabil (SII), o perturbare a echilibrului florei intestinale poate avea un impact important si asupra apartitie acestora.

Asadar, asa cum v-am mai povestit si in articolele precedente legate de importanta consumului optim de fibre, atunci cand microbiomul este degradat, microbii patogeni prolifereaza cu o mai mare usurinta, ceea ce poate explica de ce devenim mai susceptibili infectiilor.

Imbunatatindu-ne dieta, si drept consecinta, restabilind echilibrul bacterian la nivelul intestinului, nu numai ca ne vom imbunatati starea de sanatate, dar vom observa cum starea nostra de spirit se va imbunatati semnificativ.


Un aport adecvat de fibre alimentare este deosebit de important atunci cand vine vorba de un microbiom "sanatos". Cu toate acestea, este important sa tineti minte, de asemenea, ca un consum excesiv de zahar si utilizarea excesiva (si nu neaparat necesara) de medicamente (in mod deosebit antibioticele administrate in situatii in care nu sunt neaparat necesare), cat si calitatea alimentelor, pot influenta in mod negativ echilibrul bacterian la nivelul microbiomului intestinal.


Pana data viitoare, tinand cont de importanta starii de sanatate a intestinului in starea noastra de sanatatea generala, va amintesc acest mod de aspune, comun din lumea anglo-saxona: "you should always trust your gut", adica "ar trebui sa ai intotdeauna incredere in intestinul tau" atunci cand vine vorba de a lua o decizie importanta; pana la urma, starea noastra de spirit este influentata in mod direct de acesta.

bottom of page