top of page

Fares, un brand romanesc de care suntem mandrii si la distanta de 90 de ani


Cu totii am auzit macar o data despre produsele naturale romanesti de la poalele Sarmizegetusei, insa putini dintre noi stiu cat de fascinanta este istoria brandului Fares.


Poporul roman a avut mereu o mare pasiune si traditie in ceea ce priveste minunata lume a plantelor, iar deja la 1697 se infinta prima farmacie din Orastie: „La Leul de Aur”.


Va trebui sa asteptam insa doua secole pana cand farmacistul vizionar Andrei Farago avea sa infinteze „Digitalis, Prima Companie Romana pentru cultivarea plantelor medicinale Orastie”, care astazi poarta numele Fares.


Pasiunea sa pentru plantele medicinale si lucrul bine facut au dus la o fuziune intre stiinta si traditie, iar sub indrumarea farmacistului Andrei Farago, plantele medicinale au aveau sa se transforme in ceaiurile, siropurile si uleiurile esentiale pe care le cunoastem astazi.


Datorita atentiei aproape maniacale la detalii si continua incercare de a atinge perfectiunea, deja din vremuri pentru noi indepartate, Fares folosea uscatoare si masini de tocare sau selectare moderne, fiind in grad sa produca cele mai calitative uleiuri esentiale din Romania.


Cum bine stim, faima unui produs calitativ calatoreste repede, iar deja din perioada interbelica uleiul esential de menta produs de Fares avea sa fie apreciat in Germania sau Marea Britanie. In aceiasi perioada, extractul de Digitalis a fost declarat Etalon National Roman.Faima celebrului farmacist si a minunatelor produse din Orastie aveau apoi sa devina cunoscute, incet incet, in toata Europa si chiar in America de Nord.


Datorita numeroaselor sale realizari, Andrei Fargo primeste, in anul 1934, distinctia regala „Meritul Comercial si Industrial clasa I”.


Desi in perioada comunista a fost inclusa in mod fortat in structura statala cunoscuta sub numele de „Plafar”, Fares a continuat sa mentina aproximativ 70% din cifra de afaceri la Orastie, devenind dinnou o companie privata cu capital 100% romanesc imediat dupa caderea regimului comunist.Iata cum la distanta de aproximativ 90 de ani, Fares este inca numarul 1 de pe piata ceaiurilor si a remediilor din plante medicinale, respectand traditia si continuand sa isi mentina aceiasi curiozitate si pasiune pentru inovatie pe care domnul Farago a inglobat-o in identitatea acestui brand de-a lungul timpului.


bottom of page