Cu totii am auzit despre minunatele proprietati ale ceaiului verde; daca initial obisnuiam sa consumam ceaiul ce o bautura miraculoasa si tot odata delicioasa, de curand, acest produs a inceput sa fie intrebuintat si in produsele noastre de ingrijire a tenului si, mai nou, in mentinerea sanatatii cavitatii bucale. In urma analizelor sistematice si meta-analizelor efectuate asupra apelor de gura pe baza de ceai verde si celor pe baza de clorexidina, (prin studiul ralizat de Ankita Mathur, Departamentul de Parodontologie DDS la Colegiul Patil Dental si Spitalul din Pune (India) de curand publicat si in Indian Journal of Dental Research) s-a demonstrat cum ambele categorii de produse rezulta a avea aceleasi efecte asupra gingivitei.

Ceaiul verde are origini din Japonia antica, unde frunzele erau uscate fara a trece prin procesul de fermentatie; in acest fel, ingredientele active antioxidante ramaneau intacte si puteau fi transmise ceaiului. Exista numeroase efecte benefice atribuite acestei bauturi, insa de aceasta data vreau sa va povestesc mai multe despre beneficiile acesteia asupra gingivitei.
Studiul Mathur, mai sus citat, compara eficacitatea apei de gura pe baza de ceai verde cu cea pe baza de clorhexidina traditionala asupra pacientiilor cu gingivita indusa de placa bacteriana.
Clorhexidina este un dezinfectant sintetizat chimic, cu un spectru larg de actiune, activ impotriva bacteriilor gram-pozitive si gram-negative, dar si fata de miacete. Acesta are o actiune bactericida, actionand, de fapt, prin cresterea drastica a permeabilitatii membranei celulare bacteriene prin modificarea structurii sale de proteine; determinand astfel precipitarea diferitelor macromolecule citoplasmatice si avand ca si consecinta moartea celulara ulterioara prin liza celulei bacteriene sau a miectelor. Clorexidina este considerata ingredientul activ de referinta atunci cand vine vorba despre parodontita, dar in ciuda numeroaselor efecte pozitive pe care aceasta le are, folosirea clorexidinei comporta si efecte secundare precum pigmentare a dintilor si modificarile de gust.
Cercetarea a inceput cu o revizuire stiintifica a bazelor de date a sapte studii clinice randomizate, cu 292 de pacienti implicati care au urmat cele doua tipuri de tratament pentru tratarea gingivitei.
Rezultatele obtinute au demonstrat ca nu exista diferente semnificative in reducerea placii gingivale si a inflamatiei intre pacientii tratati cu apa de gura pe baza de ceai verde in comparatie cu cei tratati cu produsele pe baza de clorhexidina. Un factor pozitiv este insa dovada faptului ca nu exista nici un efect advers in urma utilizarii apei de gura pe baza de ceai verde.

Acestea fiind spuse, atunci cand sunteti in cautarea unei ape de gura care sa va ofere o protectie adecvata, este de preferat nu numai sa renuntati la produsele care contin alcool, dar atunci cand puteti alege intre un produs pe baza de clorexidina si unul pe baza de ingrediente naturale precum ceaiul verde, sa il alegeti pe cel de origine naturala.