In ultimele saptamani tocmai ce a aparut un nou trend: utilizarea substantelor dezinfectante. Desi poate parea un trend “bun”, ce poate sa ne ajute sa ne imbunatatim viata de zi cu zi, in spatele acestuia se ascund numeroase repercusiuni nu tocmai pozitive.

Daca tot suntem dornici in a acorda o mai mare atentie igienei noastre, haideti totusi sa o facem asa cum trebuie.
Mai tineti minte cand la gradinita si in primii ani de scoala educatoarele/invatatoarele ne invatau cum sa ne spalam corect pe maini, ca nu este in regula sa ne punem mainile murdare in nas sau in gura, sa ne atingem ochii cu ele, sau sa ne asezam in pat cu hainele cu care ne-am asezat pe scaunul din autobuz?
Ei bine, nimic nou de spus, poate suna chiar banal, insa daca este sa o luam in serios, cati dintre noi respecta aceste mici reguli de baza si atunci cand nimeni nu ii vede? Raspunsul este trist dar adevarat, mult mai putine persoane decat ar trebui.
Sa o luam cu inceputul:
Spalatul pe maini
Am constat cum in ultimii ani tot mai puntini adulti si copii stiu sa se spele corect pe maini. Poate din neatentie, lene, sau pentru simplul fapt ca nimeni nu le-a aratat cum ar trebui facut un lucru atat de “banal”, adesea se intampla ca sa iesim de la baie cu mainile mai murare decat le aveam cand am intrat chiar daca ne-am spalat pe maini.
Trist dar adevarat!
Spalatul pe maini cu apa si sapun nu ar trebui sa dureze mai multi de 1 minut, si daca initial trebuie sa acorzi un pic de atentie procedurii, vei vedea cum iti va intra in reflex sa speli fiecare colt al mainilor inainte ca sa iti dai seama. Dedesubt v-am atasat un video care explica miscarile corecte pentru a curata si acele zone pe care adesea le uitam; inca ceva: clatitul cu apa este extrem de important. Este inutil sa te speli bine pe maini daca atunci cand te clatesti “lasi clabuci intre degete” (si aici credeti-ma, am vazut mult prea multe persoane facand acest lucru decat mi-as fi dorit).
Cand vine vorba despre tipul de sapun utilizat iar se deschide o mare prapastie de pro si contra; sapunul lichid vs. sapunul solid traditional, sapunul classic vs. cel cu glicerina/dezinfectant/lapte de capra etc.
In princiu, idea este urmatoarea: sapunul lichid este de preferat fata de cel solid (traditional) deoarece rezulta a fi mult mai igienic. In timp ce sapunul solid ramane pe farfuriuta sa plina de apa (iar pentru cei care nu stiu, un ambient umed este “rai” pentru numeroase specii bacterice deoarece nu numai permite acestora ca sa nu moara, mai mult, favorizeara reproducerea acestora), sapunul lichid este dotat de o pompita ce permite dozarea ideala de cantitate a produsului, neexpunand in mod inutil produsul la umiditate/apa.
Tipul de sapun folosit este un alt factor ce adesea starneste controverse; este cu adevarat necesar sa folosim un sapun antibacterian?
Cred ca in primul rand este important sa punctam ca fiecare caz este diferit si este bine sa realizam ca exista o diferenta mare intre ambientul domestic si poliambulatoarele medicale. La fel putem diferentia si o casa in care avem de-a face cu persoane cu imunitate scazuta datorita unor interventii medicale, tratamente sau alte patologii, o casa in care locuiesc copii sau animale si o casa in care locuiesc persoane sanatoase cu o imunitate normala.
Mai tineti minte sapunul Protex? Si acum imi amintesc de acesta si de publicitatea sa; este ceva care imi aduce instant aminte de copilarie. Cred ca ma spalam pe maini de mult mai multe ori decat ar fi trebuit numai datorita publicitatii acestuia. (DA! Cam acesta era efectul unei campanii publicitare reusite asupra unui copil). Ceea ce nu ne spunea nimeni (ce-i drept, pe atunci nici nu se stiau efectele folosirii produselor antibacterice in timp cum se cunosc acum) este faptul ca o utilizare excesiva si ne-necesara a produselor antibacterie poate duce in timp la o evolutie a bacterilor si la aparitia mult temutei rezistenta la antibiotice.
Nu vreau sa ma opresc asupra acestui argument deoarece as intrea prea mult in detalii specifice si acest articol ar deveni plictisitor pentru marea majoritate a cititorilor, insa intr-o alta ordine de idei, sapunul antibacterian nu este fundamental in fiecare casa.
Este recomandat sa il avem la dispozitie (langa sapunul nostru obisnuit) insa este indicat sa il folosim numai in situatii oportune (nu sa facem un abuz).
Nu puteam sa nu fac o MARE PARANTEZA la acest capitol si sa nu deschid un subiect pentru care stiu ca voi fi crunt criticata de iubitoarele unghiilor lungi. Fie ca este vorba despre un trend sau pur si simplu o chestiune de gusturi personale, fiecare este liber sa isi poarte manichiura dupa propiul gust, insa este fundamental sa acordam acestia atentia necesara. Cred ca mai bine de 70% dintre femeile din Romania poarta unghiile lungi, insa cate dintre acestea au grija sa spele corect mainile fara sa uite de zonele din spatele unghiilor? Mai tineti minte cand la scoala ne puneau sa scoatem manichiura la control? (nu, nu este vorba despre perioada comunista, pot sa va asigur ca in 2003 profesorul meu de biologie inca se ocupa de acest “ritual”). Ei bine.. eu l-as reintroduce in scoli (si nu numai).
Sub unghii putem gasi fel de fel de "nebunii" (si chiar nu vreti sa intru in astfel de detalii), deaceea cred ca este absolut necesar sa acordam o atentie majora igienei acestora atunci cand ne spalam pe maini.
Periuta de unghii si varful pilei cred ca ar trebui sa fie un MUST HAVE la fiecare spalare atunci cand ai unghiile lungi, si nu uita, daca ai unghiile frumos colorate si nu se vede mizeria din spatele acestora, nu inseamna ca aceasta nu exista si nu trebuie inlaturata! O manichiura frumoasa trebuie sa fie sinonimul unei manichiuri curate. ( P.S. regulile se aplica si barbatilor sau copiilor. Am avut neplacerea sa cunosc copii care locuiau la oras, la bloc, si tot aveau unghiile mai muradre decat strabunica ce se intorcea de la camp, asadar… aviz amatorilor!).
Din acest motiv (si nu numai) nu este recomandat ca medicii, tehnicienii laboratoarelor de analize, stomatologii, asistentele medicale, cofetarii, bucatarii etc. sa aibe unghiile lungi.
Un alt argument tabu si plin de controverse este legat de modul in care ne uscam pe maini. Am auzit extrem de multe povesti SF despre uscatoarele pe baza de aer din toaletele publice, insa mai nimeni nu se exprima asupra prosoapelor traditionale.
Cat de ok este sa folosim un prosop de bumbac si cat de des ar trebui schimbat? Prosopul de baie este un obiect extrem de personal, deaceea este fundamental ca fiecare membru al familie sa aibe propriul sau prosop (o idee draguta si simpla este de a broda numele fiecaruia pe prosop, sau daca nu aveti atat de multa rabdare, folositi un pix pentru a scrie numele pe eticheta acestuia). Este la fel de important sa nu folosim acelasi prosop pentru maini si fata, iar in cazul in care aveti bideu, este fundamental ca prosopul pentru zonele intime sa fie unul diferit de cele mai sus mentionate. Este recomandat sa inlocuim prosoapele cu regularitate; daca cele pentru maini pot fi schimbate la 3 zile (de 2 ori pe saptamana), cel pentru corp poate fi schimbat saptamanal, prosopul de fata este recomandat ca sa fie inlocuit zilnic.
Mentinerea igieniei in ambientul domestic
Regulile sunt simple:
-nu intram incaltati in casa; papucii sunt inlocuiti in proximitatea usii de intrare cu papucii de casa. (este recomandat sa avem o zona in care ne schimbam cu usurinta papucii folositi in afara casei cu cei pe care ii folosim in interiorul acesteia). Este fundamental ca sa nu asezam papucii de casa in acelas loc in care asezam incaltarile folosite pentru exterior (altfel.. nu am rezolvat nimic!).
-hainele pe care le purtam in afara casei sunt destinate strict pentru exterior. In casa este recomandat sa ne schimbam in haine de casa. Care este motivul?! Pai.. te-ai gandit vreodata ca ai folosit pantalonii tai preferati pentru a merge la job/scoala/intalnire, asadar te-ai asezat cu ei in autobuz/cafenea/banca/scaunul de birou, unde inaintea ta au mai trecut sute de persoane care au umblat cu acei pantaloni pe te miri unde?! Apoi tu vi acasa, te asezi pe scaunul de la masa din bucatarie, poate pe canapeaua din salon sau chiar in patul unde dormi. That’s not cool at all!
-Clanta, volanul, smartphon-ul, tastatura sau telecomanda sunt cele mai murdare obiecte cu care intram in contact zilnic. Tu cat de des le cureti? Personal, as mai avea multe de adaugat la acest capitol, de exemplu intrerupatoarele din casa, cheile, portofelul, cardul, buletinul, si lista ar putea continua aproape la infinit, insa nu vreau sa par OCD; ideea este ca si acele obiecte care par marunte pot ascunde adesea o multime de bacterii si murdarie de natura varie, deaceea ar trebui curatate cu aceiasi regularitate cu care curatam restul casei.