top of page

Cum o fotografie analogica reuseste sa captureze un moment pt eternitate

" He made me suddenly realize that photographs could reach eternity through the moment.” - Henri Cartier-Bresson


Pentru mine, nimic nu poate descrie mai bine si mai frumos conceptul unei fotografii decat capturarea unui moment pentru eternitate. Acea clipa, amintire, acel sentiment... vor fi capturate prin intermadiul unui obicetiv pentru a fi retraite ori de cate ori vom privi acea fotografie.


Daca in trecut, prin fotografia analogica, obijnuiam sa fotografam mai putin si asteptam cu nerabdare acel moment cand ridicam fotografiile de la fotograf, astazi tindem sa fotografiem mai mult (uneori poate chiar excesiv) si sa uitam de acele fotografii, arhivandu-le undeva pe un hard disk. Am pierdut gustul de a folosi o camera Polaroid care te tine cu "sufletul la gura" pana cand imaginea este finalizata, iar albumele foto au devenit virtuale... pe site-uri de socializare, numai pentru a arata celor din jor cat de "cool" suntem noi ca ne-am plimbat prin te miri ce colt inderpartat al acestei planete.


Eu sunt o persoana simpla... ador inca tot ceea ce este analogic. Imi place sa citesc si trebuie sa recunosc ca am fost placut impresionata cand am descoperit primul meu eBook-reader, dar desi era atat de subtire, usor si frumos... nu avea acel "parfum de carte noua" tocmai scoasa de la tipar, sau de ce nu "parfumul cartilor vechi imprumutate de la biblioteca" care s-au plimbat prin tot orasul si care au bucurat si au facut sa planga generatii intregi; nu pot renunta la o carte tiparita pentru una electronica si cam asa sta treaba si cu fotografiile.


Am primit o rama electronica unde pot incarca 32GB de fotografii, am profile social media pe mai toate platformele, insa nimic nu este mai frumos decat un album fotografic clasic sau un un tablou cu o fotografie printata.


Ador sa ma plimb si anual incerc sa vizitez toate acele locuri la care am visat mereu. In trecut, eram la fel ca acei turisti japonezi pe care ii intalnim in vacanta si care fotografiaza fiecare fir de iarba, insa cu trecerea timpului am realizat ca exista un moment in care trebuie sa lasi de-o parte orice dispozitiv electronic si sa te bucuri de acel moment, abia apoi poti scoate din geanta aparatul de fotografiat sau telefonul pentru a imortala acel moment.


Cei care ma cunosc stiu ca atunci cand intri la mine in hol gasesti fotografii cu peisaje din orasele sufletului meu, iar in biroul meu nu pot lipsi numeroasele tablouri legate de asemena de calatoriile mele. Evident, nu puteau lipsi albumele fotografice. Printre numeroasele carti de farmacologie, chimie farmaceutica sau patologie, din cand in cand gasesti cate un album cartonat... unul pentru fiecare calatorie; plin de amintiri frumoase si vise devenite realitate.


Unul dintre orasele sufletului meu este cu siguranta Copenhaga, iar dupa ultima mea calatorie in Danemarca (da, am mai fost acolo si cu siguranta ma voi intoarce dinnou cat de curand), am vrut sa capturez acel " Danish Hygge" intr-un album de primavara. Zis si facut; intamplator am ajuns pe pagina celor de la Saal Digital si m-am indragostit instantaneu de grafica lor delicata si de simplitatea cu care iti poti personaliza un album. Din pacate, din cate stiu, acestia nu livreaza inca pe teritoriul Romaniei, insa stiu ca multi dintre cei care citesc articolele mele locuiesc in afara tarii si tin sa precizez ca exista posibilitatea de a gasi acest acelasi brend si pe teritoriul Germaniei, Marii Britanii, Olandei, Belgiei, Spaniei, etc...Ne fiind primul album pe care il comand on-line, am avut parte de numeroase experiente, unele mai placute, altele mai putin placute... insa produsul Sall Digital, cu siguranta se remarca prin calitatea produsului, atentia la detalii, usurinta de a naviga pe website-ul lor pentru a personaliza produsul, eleganta si simplitatea graficii si, nu in ultimul rand, punctualitatea de livreare a produsului. Un alt lucru pe care il consider important atunci cand vine vorba de pro si contra cand achizitionez un produs este pretul... iar cei de la Saal ne vin in ajutor cu preturi competitive, in plus, au mereu oferte atragatoare.bottom of page