Desi in acest moment suntem nevoiti cu totii sa purtam masti de protectie individuala si uneori poate aparea acea senzatie de disconfort, trebuie sa ne reamintim ca in diferite domenii oamenii au fost nevoiti sa poarta masca dintotdeauna si ca, totusi, ceea ce ni se cere nu este atat de greu.

Totul tine de obisnuinta si de vointa fiecaruia.
Consider ca este un pret foarte mic de platit pentru a ne mentine sanatatea, iar daca suntem bine atenti, de la o zi la alta, nici nu o sa ne mai dam seama ca purtam masca.
Sa incepem cu cateva cancepte de baza...
Fie ca folositi o masca de protectie individuala handmade, o masca chirurgicala sau o masca FFP2/3/KN95, primul lucru pe care trebuie sa il luam in considerare este DIMENSIUNEA acesteia.
Stiai ca mastille, la fel ca si sosetele, sunt disponibile in comert in mai multe dimensiuni?
Ei bine, DA! Acestea pot fi: S, M, L sau Kids Size.

Asemenea hainelor, mastile trebuie sa aiba o dimensiune corespunzatoare; haideti sa ne imaginam cum ar arata un domn inalt 2.0m cu o masca pentru copii, sau un copil cu masca tatalui sau. Ei bine, acum ca v-am atras atentia, puteti sa va dati seama cum, atunci cand masca nu "infasoara" corespunzator forma fetei si zona nasului, nu numai ca nu ofera protectia necesara, insa nu va sta fix pe fata, frecand fercvent pielea si favorind astfel aparitia iritatiilor si a cosurilor.
Un alt factor extrem de important pe care nu il consideram atat de des atunci cand cumparam o masca de protectie este tesutul acesteia.

Cu siguranta este FUNDAMENTAL ca masca de protectie pe care o folosim sa fie insotita de un certicicat care sa ateste conformitatea acesteia, insa, la fel de important este ca aceasta sa aibe un tesut interior antialergic si cat se poate de delicat cu tenul nostru.
Din nefericire, in ultima perioada au aparut tot felul de companii care produc masti nu tocmai conforme legislatiei, fabricate din tot felul de materiale. Este, asadar, extrem de important sa acordam o mai mare atentie produsului pe care il cumparam.
Am observat ca tot mai multe persoane apeleaza la mastile din tesut confectionate manual care pot fi spalate si refolosite. Aici iar vom putea deschide un intreg univers cu pareri pro si contra. Cu siguranta este vorba despre o varianta eco-friendly (deoarece nu vom produce la fel de multe deseuri precum produc mastile de unica folosinta), insa trebuie sa fim constienti de foaptul ca gradul de filtrare ale acestora nu va fi la fel de inalt precum este cel a unei masti ffp2/KN95.
Atunci cand dorim sa confectionam o masca de protectie individuala, este asadar extrem de important sa alegem un tesut delicat si din fibre naturale (precum bumbacul sau matasea) -cel putin pentru confectionarea partii interioare a mastii, care intra in contact direct cu pielea.

Asadar, daca am ales o masca avand marimea potrivita si dintr-un material delicat cu piela noastra, am putea crede ca am putea elimina aparitia cosurilor si a iritatiillor pielii, insa nu este mereu asa.
Extrem de important este cat de curata este masca pe care o folosim. Inteleg ca multora dintre noi "le pare rau" sa arunce o masca aparent "curata", insa desi nu pare a fi patata/murdara, aceasta absoarbe numeroase impuritati din aer, bacterii, virusi etc. Din acest motiv este fundamental sa schimbam regulat masca de protectie.

Daca doriti sa fiti mai eco-friendly, apelati la mastile textile ce pot fi refolosite o data ce au fost spalate. In ceea ce priveste procesul prin care spalam mastile de protectie folosite (ATENTIE! NU toate mastile de protectie individuala pot fi spalate pentru a fi reutilizate, ci doar cele din materiale textile!) putem deschide un alt capitol infinit cu precautii. Este fundamental ca sa lasam la dezinfectat aceste masti intr-un lighean cu apa si un produs dezinfectant pentru fibre textile (NU Alcool, Clor sau alti detergenti), pentru ca apoi sa spalam manual sau in masina de spalat folosind un detergent hipoalergenic/delicat (ideal este detergentul ideat pentru hainele bebelusilor, fara un profum intens). O data ce acestea au fost spalate si uscate, se recomanda ca acestea sa fie calcate colosind un fier de calcat cu aburi (sau pentru doamnele/domnisoarele ce obisnuiesc sa isi faca manichiura singure si dispun de un "cuptor" cu lampi UV pentru polimerizarea produselor pentru unghii, puteti folosi aceste lampi pentru a "steriliza" masca dumneavoastra.).

La fel de important este si modul in care depozitam mastile de protectie. Adesea se intampla sa vad masti de protectie agatate la oglinzile masinii, pe clanta de la intrare in casa sau in te miri ce alt loc total nepotrivit. Nu putem atarna masca deprotectie in orice loc "la indemana", si sa pretindem ca aceasta ramane curata si nu ne va irrita fata/ne va imbolnavi. Este recomandat sa folosim "portofele" din materiale textile (NU din plastic, deoarece acestea nu sunt potrivite pentru depozitarea mastilor folosite; s-a demonstrat cum majoritatea materialelor plastice sunt foarte greu de dezinfectat, si permite virusilor sau bateriilor sa se "cuibareasca" in porozitatile sale).
Nu uitati, de asemenea, sa spalati regulat aceste "portofele" si sa aplicati decoratiuni/etichete care sa va ajute sa deosebiti cel destinat mastilor folosite de cel pentru mastile curate/noi.

Daca avem grija sa respectam toate aceste precautii, ne spalam des pe maini si fata, nu ne atingem mastile cu mainile murdare etc, sansele de aparitie a cosurilor in urma purtarii mastilor scad drastic. Se poate intampla, insa, ca unii dintre noi sa aiba un ten sensibil si sa se confrunte oricum cu probleme de acnee/iritatii. In acest caz, este recomandat sa acordam o mai mare atentie si rutinei noastre de ingrijire a tenului.
Primul produs important este sapunul/gelul detergent. Personal, in momentul de fata am doua produse detergente preferate: unul care curata in profunzile porii si combate aparirtia acneei, si unul care elimina nu numai imputitatile de pe ten, cat si prafurile subtiri/agentii poluanti.

Despre aceasta gama de produse Eucerin v-am mai povestit intr-un vechi articol (citeste-l AICI), si daca initial va spuneam cat de bun este pe timp de vara, iata ca in aceasta perioada s-a demosnstat a fi un aliat de nadejde inca o data.
Nu numai ca elimina excesul de sebum, ci rezulta a fi delicat cu pielea sensibila/iritata, lasand tenul curat si cu un aspect sanatos.
Datorita continutului sau de Anfo-Tenzide (6%), curata pielea cu delicatete indepartand in acelas timp in mod eficient excesul de murdarie, machiaj si sebum. In plus, avand propietati antibacteriene, gelul elimina bacteriile si previne proliferarea acestora.
Acest gel de curatare poate fi utilizat atat in combinatie cu tratamentul farmacologic pentru acnee cat si in timpul sarcinii.
Studiile clinice si dermatologice au confirmat o toleranta excelenta la nivelul pielii si o actiune de curatare blanda asupra pielii acneice inflamate.
Dar, ce sunt de fapt Amfotezidele?
Amfotezidele sunt agenti tensioactivi delicati care curata delicat pielea. Anfo este abrevierea termenului "amfoteric" - un termen chimic pentru a indica o molecula care este atat pozitiva, cat si negativa. Tensidele (cunoscute si ca agenti tensioactivi) sunt substante active de suprafata care reduc tensiunea superficiala a apei si garanteaza indepartarea murdariei si a machiajului. Acestea sunt deosebit de bine tolerate de pielea sensibila.
Licocalcona A este un puternic antioxidant si antiinflamator derivat al radacinii de lemn dulce din China (Glycyrrhiza Inflata). Atunci cand este aplicat pe pielea iritata (cum ar fi pielea acnetica, atopica si / sau afectata de soare), Licocalcon A reduce roseata si ajuta la calmarea inflamatiei.
Acidul salicilic este un ingredient deosebit de eficient care lupta impotriva cauzelor impuritatiilor pielii precum porii dilatati si proliferarea bacteriilor. Din acest motiv, este un ingredient cheie al multor produse Eucerin DermoPurifyer Oil. Este vorba despre un beta-hidroxi, care actioneaza la nivel keratolitic (care indeparteaza celulele moarte ale pielii catifeland-o) si la nivelul comedolitic (adica elibereaza porii). In general, imbunatateste aspectul pielii deoarece reduce impuritatile si previne formarea de noi imperfectiuni.
Ingrediente precum L-carnitina ajuta celulele sa absoarba acizii grasi liberi pe care mitocondrii le transforma in energie. Aceasta reduce cantitatea reziduala care formeaza sebumul si, prin urmare, mentine productia de sebum sub control. L-Carnitina face parte din tehnologia de reglare a sebumului brevetata de Eucerin, care include si particule opace care acopera excesul de sebum fara a infunda porii.

Celalalt produs "minune" pentru curatatul tenului este Skin Regimen Anti-Pollution Cleansing Cream.
De aproximativ doi ani, aceste este unul dintre produsele la care nu reusesc sa renunt.
Este vorba despre un produs italian, din ingrediente naturale, destinat tuturor tipurilor de ten, care elimina complet impuritatile de pe piele (chiar si praful subtire/agentii poluanti din aerul marilor orase).
Stiu cat de greu este de gasit pe piata din Romania, asadar ori de cate ori am ocazia sa ajung prin Italia comand doua tuburi pentru a ma asigura ca imi va ajunge pana datab viitoare (mai greu acum cu calatoriile, insa, ne adaptam :) ). Tin minte ca atat de mult l-am "laudat" pe pagina mea de instagram, incat o domnisoara care l-a tot cautat pe piata din Romania, l-a gasit si la noi si mi-a trimis link-ul de unde il putem achizitiona si noi (daca sunteti si voi in cautarea acestuia nu ezitati sa imi scriei un comentariu/mesaj privat si voi cauta link-ul).
Ce sa va mai spun altceva despre acest pordus?
Ei bine...
Este un detergent pentru indepartarea machiajului, prafului si murdariei in general, all-in-one.
Este un produs CREMA, delicat si care NU usuca tenul, care contribuie la reechilibrarea tenului.
Nu contine parfum, desi are o aroma 100% naturala de plante.
Este ideal atat pentru ten cat si pentru gat sau decolteu.
Nu contine parfum, silicon, SLES sau SLS.
Alcatuit in proportie de 89,5% din ingrediente de origine naturala.

Dupa ce am spalat bine tenul si am inlaturat impuriutatiile, este important sa il hidratam corespunzator folosind crema/serul noastra/u obisnuit/a; personal folosesc Serul HYALU B5 de la La Roce-Posay (afla mai multe detalii despre acesta AICI) sau crema pe baza de Tripeptide de la Skin regimen (afla mai multe detalii AICI).

In cazul in care aveti deja zone iritate/cosuri, este recomandat sa folositi un produs destinat acestor miic probleme. Cand vine vorba despre acnee, produsul meu preferat ramane serul Eucerin DermoPurifyer Oil Control - Tratamentul pentru regenerarea pielii. Acest ser face parte din aceias gama de produse Eucerin despre care v-am povestit mai sus si este studiat pentru a reduce acneea, dar si pentru a preveni aparitia acesteia pe viitor.
Complexul de hidroxiacizi (10%) contine o combinatie foarte eficienta de agenti exfolianti - acid glicolic, acid salicilic si acid polihidroxid - care ajuta la reinnoirea pielii la nivel superficial, elibereaza porii, reduce bacteriile, elimina celulele moarte si impiedica aparitia unor noi imperfectiuni.
Pot spune ca "face miracole", deoarece este in de ajuns sa il aplicam seara pe zonele iritate/cu cosuri, iar pana dimineata vom observa cum iritatia dispare complet, iar cosurile se usuca.
Cam acestea sunt metodele mele de prevenire/tratare a acneei in aceasta perioada.
Voi cum preveniti aparitia iritatiilor/acneei?