In ziua de astazi, ne este de ajuns sa aprindem televizorul, sa ridicam privirea atunci cand mergem linistiti pe strada sau pur si simplu sa deschidem o pagina de ziar, pentru a fi "bombardati" cu informatii din toate domeniile. Situatia nu este diferita nici cand vine vorba despre sfaturi legate de nutritie: cine nu a vazut macar o data mesajele cu privire la consumul excesiv de sare, zahar sau grasimi de la TV?

Daca stam insa sa ne gandim mai bine, o sa observam ca majoritatea informatiilor se concentreaza asupra substantelor care ar trebui sa fie excluse din dieta noastra (sau a caror cantitate ar trebui redusa) si nu asupra celor care ar trebui sa fie nelipsite (sau a caror consum ar trebui sa fie mai sporit).
De cate ori ati auzit vorbind, de exemplu, despre importanta fibrelor? Raspunsul este simplu: de prea putine ori.
Fibrele sunt alcatuite din carbohidrati ce nu pot fi descompusi la nivelul intestinului subtire; datorita acestor propietati, ele ajung la nivelul clonului unde devin o sursa esentiala de nutrienti pentru "bacteriile bune" ce alcatuiesc microbioma intestinala. Aceste bacterii, la randul lor, se pot folosi de fibre pentru a se reproduce si pentru a produce substante utile organismului, contribuind astfel la intarirea sistemului imunitar.
Asadar, consumul de fibre rezulta a fi extrem de important pentru a avea o flora intestinala echilibrata.

Cercetatorii de la Universitatea Lund din Suedia au demonstrat cum consumul optim de fibre poate imbunatati de asemenea memoria si capacitatea de a invata. In urma acestui studiu, s-a dovedit cum consumul optim de fibre actioneaza asupra sistemului metabolic, care, daca nu este ingrijit, are un impact negativ asupra functiilor noastre cognitive si asupra capacitatii de invatare. Asadar, consumul de alimente bogate in fibre pot reduce riscul de aparitie a inflamatiei in organism si ajuta atat metabolismul, cat si reglarea nivelului optim de glicemie din sange.
Nimic surprinzator pana acum, insa, daca luam in considerare faptul ca numarul persoanelor care consuma doza zilnica recomandata de FDA (Food and Drug Administration - Agentia Federala pentru Hrana si Medicamente a Statelor Unite) de fibre ( 25 de grame / zi) este unul destul de scazut, situatia este destul de ingrijoratoare.

„Mananca mai multe fibre” este un sfat alimentar care ar trebui sa fie un slogan tot mai des intalnit cand vine vorba despre nutritie.
Intr-un alt studiu, cercetatorii din Marea Britanie au demonstrat ca, atunci cand consumam mai multe fibre, exista o masiva scadere a aparitiei simptomelor depresive si nu numai.
In urma experimentului profesorului Andrew Smith de la Scoala de Psihologie a Universitatii din Cardiff, grupul de voluntari care a consumat in mod regulat o dieta bogata in fibre a avut mai putine dificultati cognitive si in a adormi, in plus s-a demonstrat cum acestia au avut o stare de spirit mai pozitiva decat grupul de persoane care au consumat o dieta cu continut scazut de fibre.

Acestea fiind spuse, tu ti-ai consumat astazi doza zilnica recomandata de fibre? Daca nu, sper ca te-am convins macar sa iei in calcul un aport mai mare de fibre in dieta ta, fie ca este vorba despre legume, cereale sau alte alimente destinate unor scopuri medicale specifice.
In plus, daca vrei sa afli mai multe despre guma de guar si beneficiile acesteia, o sursa importanta de fibre vegetale, te invit sa citesti articolul dedicat despre aceasta accesand link-ul urmator:
https://www.healthyherbsbyoana.com/post/guma-de-guar-si-nestlé-optifibre