
Cimbrisorul este o planta rustica ce poate fi gasita atat in zonele de mare cat si in cele montane (aceasta crescand in zone cu altitudini ce variaza intre 0 si 150m).
Cunoscut si sub numele de " Thymus serpyllum " , cimbrisorul are origini indepartate, fiind deja cunoscut din vremea Greciei Antica; daca analizam etimologia cuvantului Thymus, vom afla ca acesta deriva de la verbul „thyo” a carui semnificatie este „a face sacrificii”. Se pare ca acesta era adesea folosit de catre geci ca ofranda pentru divinitati datorita parfumului sau caracterisitic.
Deja din vremuri indepartate, atat grecii cat si romanii au realizat cum Cimbrisorul reuseste sa conserve carnea (datorita propietatiilor sale antiseptice si dezinfectante).
In perioada marii epidemii de pesta si lepra, cimbrisorul era adesea folosit in prepararea decocturilor sau a infuziilor, dar si a uleiurilor sau alte tipuri de balsame fitoterapice destinate masajului corpului .
Si in secolele succesive, datorita propietatiilor sale, cimbrisorul a fost adesea folosit; la jumatatea secolului al 19-lea insa, chimistul francez Lallemand reusi pentru prima data sa extraga uleiul esential de cimbrisor. Acesta il numi „Timol”, iar pentru o buna perioada de timp, a devenit extrem de popular datorita propietatiilor sale „antibiotice”.
Abia dupa primul razboi mondial si dupa aparitia primelor antibiotice „moderne” faina sa a inceput sa scada, insa adesea poate fi intrebuintat in produsele fitoterapice.

Beneficii asupra sanatatii:
- Ameliorarea problemelor respiratorii si gastrointestinale,
- Imbunatatirea capacitatilor mintale
- Protectia impotriva toxinelor ce pot provoca de cancerul
(Toate aceste beneficii sunt datorate continutului bogat de antioxidanti.)
Cimbrisorul contine, de asemenea, o varietate de bioflavonoide importante si uleiuri volatile, inclusiv timolul.
Timolul este un ulei esential cu proprietati antioxidante extrem de puternice. Datorita „amestecului” sau unic de antioxidanti, cimbrisorul este considerat unul dintre cele mai importante alimente antioxidante.
Cimbrisorul este, de asemenea, un puternic agent antiseptic si antibacterian. Multe preparate fitoterapice contin cimbrisor sau unul dintre uleiurile sale esentiale.
Acesta este si o foarte buna sursa de calciu, fier, mangan, crom, vitamina K si fibre.