
Desi deja din vremuri indepartate ardeiul iute era (si inca mai este) unul dintre condimentele cele mai intrebuintate in Asia, acesta a ramas pentru multe secole necunoscut europenilor ce aveau sa il descopere numai dupa descoperirea Americii.
Poate ca nu are o traditie atat de inradacinata pe continentul nostru, insa o data ce a fost importat in Europa, ardeiul iute s-a raspindit cu o viteza uluitoare.
Initial se pare ca a fost apreciat ca planta decorativa, deoarece era destul de comuna idea precum „un aliment picant” sa fie „daunator” sanatatii (deoarece consumul acestuia putea duce la aparitia ulcerului gastric).
Abia in secolul al XIX-lea, botanistii au inceput sa aprecieze propietatiile vindecatoare ale acestei plante (pana atunci, ardeiul iute era prescris escluziv ca remediu impotriva durerilor dentare).

Adesea puteam intalni episoade in care ardeiul iute era folosit pentru a „incalzi picioarele” iarna (atunci cand era pus in sosete), sau pentru a induce sugarii sa abandoneze obiceiul de a suge degetul (prin aplicarea acestuia asupra degetelor) .
Schimbarea radicala in intrebuintarea ardeiului iute a avut loc numai dupa razboiul civil american, cand medicii au inceput sa il prescrie in tratamentul durerilor artriculare, indigestiei, tusei, febrei sau de greata.
Beneficii asupra sanatatii:

Ardeii iuti contin o substanta numita capsaicina.
Aceasta este un puternic inhibitor al substantei P, un neuropeptid asociat cu procesele inflamatorii.
Cu cat ardeiul iute este mai iute, cu atat acesta are un continut mai inalt de capsaicina.
Numeroase studii au demonstrat cum Capsaicina este un tratament eficient pentru tulburarile ce pot aparea la nivelul fibrelor nervoase senzoriale, durerile asociate cu artrita, psoriazisul si neuropatia diabetica.
Utilizarea capsaicinei la nivel topic este acum o alta optine tot mai des recomandata in tratamentul durerilor articulare.
A fost dovedit cum ardeii iuti pot reduce in mod considerabil nivelul de colesterolul din sange, al trigliceridelor si agregarea trombocitelor, crescand in acelasi timp capacitatea organismului de a dizolva fibrina, o substanta fundamentala in procesul de formare al cheagurilor de sange.
Culoarea aprinsa a ardeilor se datoreaza continutului ridicat de beta-caroten sau pro-vitamina A.
Sunt de ajuns doar doua lingurite de ardei iute pentru a aimila aproximativ 6% din valoarea zilnica recomandata de vitamina C si peste 10% din valoarea zilnica pentru vitamina A (vitamina esentiala in pentru a mentine sanatoase membranele mucoase de la nivelul nazal, pulmonar, intestinal si urinar).