Asa cum va povesteam in prima pare a acestui articol(daca nu ai apucat inca sa il citesti, da click aici!), Ceramidele sunt lipide prezente in mod natural in straturile superioare ale pielii. Ele reprezinta peste 50% din compozitia pielii, asadar nu este deloc surprinzator ca acestea joaca un rol vital in skincare.
Cel mai simplu mod de a explica rolul ceramidelor este cel in care le paragonam mortarului dintre caramizi (unde caramizile sunt de fapt celulele pielii). Ceramidele ajuta la mentinerea stratului cornos prin formarea unui strat protector care limiteaza pierderea de umiditate si protejeaza impotriva daunelor vizibile datorate poluarii si altor factori de stres din mediu. In plus, ceramidele rezulta a fi unul dintre ingredientele cosmetice "magice" din cremele noastre anti-imbatranire, avand un efect superior chiar si retinolului sau niacinamidei.
O data cu inaintarea in varsta si cu expunerea la soare (sau alti factori ambientali neprietenosi cu pielea), cantitatea ceramidelor scade semnificativ, slabind astfel rezistenta barierei cutanate; de consecinta, pielea va deveni mai uscata, mai rosie, mai iritata, vor aparea primele riduri si semne vizibile de deshidratare.
Produsele CeraVe

In 2005, medicii dermatologi impreuna cu alti specialisti CeraVe au dezvoltat o gama de produse de ingrijire a pielii bazate pe ceramide similare pielii si pe Tehnologia MVE ( Tehnologia Emulsie Multiveziculara) pentru a stimula refacerea functiei de bariera a pielii si pentru a oferi hidratare pe termen lung, doar dupa o singura utilizare.
Toate produsele CeraVe contin fitoceramide (amestec natural de ceramide derivate din plante):
CERAMIDE 1: Fortifica stratul de lipide
CERAMIDE 3: Imbunatatesc hidratarea pe termen lung
CERAMIDE 6-II: Factor natural de hidratare
Aceasta combinatie unica de ceramide identice cu cele din piele ajuta la completarea ceramidelor existente in piele, calmeaza pielea uscata reducand pierderea hidratarii. Pierderea de ceramide este asociata cu numeroase patologii, de aceea CeraVe se adreseaza mai multor indicatii, inclusiv disfunctii ale barierei cutanate, printr-o varietate de produse blande si eficiente: geluri de curatare, creme, lotiuni si creme hidratante pentru fata.
De aceasta data vreau sa va povestesc mai multe despre linea de produse dedicata tenului.
De-a lungul anilor am incercat numeroase produse hidratante, insa adesea acestea ori nu erau destul de hidratante, ori lasau pielea unsuroasa. La sfarsitul anului trecut am folosit pentru prima oara produsele CeraVe si desi aveam asteptari inalte de la acestea, recunosc ca m-au impresionat placut.
Fiind vorba in principal despre prousele pentru ten uscat, desi le-am supus temperaturilor extreme si vantului puternic din Norvegia (le-am luat cu mine intr-o mini vacanta de doua saptamani in luna decembrie) si vacantelor la schi, fara sa mai precizez ca locuind in Brasov temperaturile sunt mereu oarecum "extreme" la noi pe timpul iernii, aceste produse au trecut testele cu brio, lasandu-ma sa ma bucur de o piele hidratata si catifelata de durata intregului sezon rece.
O data cu sosirea primelor raze de soare, desi temperaturile au inceput sa creasca, tenul meu inca mai simte nevoia de o mana de ajutor pentru a avea aspectul mult dorit, mai ales cand vine vorba despre zona T si cea din jurul nasului.
De data aceasta am ales sa testez doua noi produse, special studiate pentru aceste situatii si anume CeraVe - Crema Hidratanta pentru fata si CeraVe - Apa micelara hidratanta.

Pielea mea este una aparte: un ten mixt, unde poti gasi zone uscate, zone cu exces de sebum si din cand in cand zone hipersensibile. Asadar, nu este usor sa gasesti un porodus care sa le impace pe toate.
Adesea, cand gasesc o crema hidratanta, aceasta imi astupa porii sau imi creaza hipersensibilitate, rezolvandu-mi o problema in timp ce imi creaza o alata.
Stresul si nebunia acestei perioade a anului pot fi un alt inamic atunci cand vine vorba despre pielea noastra, iar daca mai adaugi o hidradare nu tocmai corecta, rezultatul nu poate fi decat un mare dezastru.
Am folosit insa crema hidratanta pentru fata CeraVe pentru aproape o luna de zile si tin sa va spun ca daca m-am indragostit de varianta dedicata atat corpului cat si tenului, aceasta a fost ca un "upgrade".

Textura produsului nu s-a schimbat mult, fiind la fel de delicata, poate numai un pic mai putin densa, insa ceea ce face diferenta este cu siguranta ambalajul: de aceasta data este vorba despre un tub la capatul caruia gasim o simpatica pompita. In acest fel, nu numai ca folosirea acestui produs rezulta a fi mult mai usoara, dar ceea ce am apreciat cel mai mult este faptul ca in acest fel produsul nu este expus la aer si nu poate fi contaminat (cam tot ceea ce isi propune o crema care se respecta).
Si de aceasta data Crema hidratanta pentru fata CeraVe a fost studiata impreuna cu medicii dermatologi pentru a oferi o optima hidratare si a ajuta la restabilirea barierei de protectie a pielii din zona fetei si gatului. Cat despre ingrediente, vorbim despre aceleasi 3 ceramide esentiale miraculoase si fantasticul acid hialuronic care ne ajuta sa ne mentinem tenul hidratat pe parcursul intregii zile dupa doar o singura utilizare, iar datorita formulei fara parfum este potrivita si tenului sensibil.
Cand vine vorba despre produsele de curatare a tenului, apa micelara este un fel de "Sfant Graal" (cel putin pentru mine).

Multe fete pe care le cunosc sustin ca "toate apele micelare sunt la fel, important este sa indeparteze make-up-ul". Ei bine, eu nu sunt de acord cu acest lucru!
De-a lungul timpului am incercat numeroase produse cu preturi si ingrediente diferite. Fapt cert este insa ca un pret ridicat nu iti asigura calitatea unui produs, si cam la fel sta treaba si cu brand-urile. Desi unul dintre brandurile mele preferate de skincare produce o apa micelara din ingrediente naturale, culturi biologice, made in France etc (da! este vorba despre cea pe baza de extract de struguri), am fost complet dezamagita de apa lor micelara. La fel sta treaba si cu "faimoasele" ape micelare bifazice. Nu as mai achizitiona aceste produse a doua oara (Atentie! Acest lucru nu inseamna ca nu sunt ok pentru pielea voastra! Fiecare are un ten diferit si gusturi diferite.)
Revenind la apa micelara CeraVe, am avut asteptari mari de la aceasta. Dupa ce am folosit cremele si gelurile de curatare, speram ca aceasta va intra in top 3 din start. Ingredientele sale atent alese impreuna cu medicii dermatologi si cu lipsa de sapun, parfum sau parabeni, par a fi secretul succesului acestui produs: o apa micelara la fel de delicata ca si restul produselor ce indeparteaza machiajul si impuritatiile cu extrema usurinta si delicatete, lasand pielea catifelata si hidratata.
Asadar, daca ar trebui sa ii acord o nota acestui produs ar fi un 10/10!
Not bad at all!