top of page

Ceaiul KombuchaCeaiul Kombucha este o bautura fermentata obtinuta din ceai, zahar, bacterii si drojdie. Desi uneori o puteti gasi si sub numele de "ceai de ciuperci kombucha", kombucha nu este o ciuperca, aceasta fiind de fapt o colonie de bacterii si drojdie. 

Ceaiul Kombucha se prepara prin adaugarea de zahar si ceai coloniei bacterice, permitand amestecului sa fermenteze. Lichidul rezultat contine otet, vitamine B si alti compusi chimici.


Desi atunci cand ne gandim la ingredientele ceiului Kombutcha s-ar putea ca aceasta bautura sa nu sune ca cea mai apetisanta bautura din lume, in realitate acesta are un gust delicios; pe langa aceasta, ceaiul kombutcha pare sa aiba si numeroase beneficii sanatate. 


Probioticele prezente in ceaiul kombutcha sunt:


Gluconacetobacter: > 85% in majoritatea probelor


Acetobacter: <2%


Lactobacillus: pana la 30% in unele probe


Zygosaccharomyces: > 95%


Acest cocktail de bacterii bune interactioneaza intr-un mod unic rezultand intr-un final benefice organismului. 


Iata cateva dinte beneficiile acestei bauturi:


1. Detoxifiere:


Datorita propietatiilor antioxisante, aceasta bautura poate proteja celulele hepatice (si nu numai) de la leziuni oxidative. Acest lucru rezultand benefic pentru combaterea patologiilor hepatice, deoarece stresul oxidativ joaca un rol important in aceste patologii.


2. Digestie:


Antioxidantii prezenti in aceasta bautura "combat" radicalii liberi care ingreuneaza procesul digestiv. Cu toate acestea, este amestecul de acid benefic, probiotice si enzime cel ce face ca aceasta substanta sa fie un excelent ajutor pentru digestie.


3. Energie:


Din cauza cantitatii mare de fier prezent in aceasta bautura, kombucha rezulta a fi o bautura revigoranta si energizanta. Datorita procesului de chelare, fierul eliberat in organism ajuta la stimularea hemoglobinei, crescand astfel nivelul de oxigen din tesuturi, avand ca si consecinta pozitiva cresterea nivelurilor de energie.


4. Imunitate:


Expertii arata cum consumul de kombucha are capacitatea de a reglementa sistemul imunitar datorita prezentei unui puternic antioxidant cunoscut ca DSL. Pare ca acest antioxidant este prezent in ceaiul kombutcha desi lipseste atunci cand cand preparam simplul ceai negru in modalitatea clasica. 


5. Sanatatea pielii si a articulatiilor:


Kombucha poate ajuta la vindecare, repararea si prevenirea daunelor pielii, mai ales datorita prezentei masive de glucozamine; avestea,mai exact, pastreaza colagenul si prevene aparitia artritei.


6. Pierderea in greutate:


Datorita capacitatii sale de a accelera metabolismul si limita acumularea de grasimi, kombucha este considerat a fi un aliat de mare ajutor in pierderea in greutate. 

ATENTIE! Ceaiul Kombucha poate avea si unele efecte secundare! Este recomandat sa consultati medicul in cajul in care doriti sa consumati aceasta bautura si aveti un sistem imunitar slabit, sunteti insarcinata, suferiti de patologii precum diabetul sau nu sunteti intolerant la cofeina sau alcool.


Desi inca in Romania aceasta bautura nu este una dintre cele mai populare, in Statele Unite ale Americii, Kombutcha rezulta a fi trend-ul momentului. De la fostul presedinte american Ronald Regan la una dintre cele mai cunoscute influencer ale momentului, Chiara Ferragni, toata lumea pare sa aprecieze aceasta bautura. Toti par a fi extrem de satisfacuti de aceasta bautura si, dupa ce m-am informat mai mult despre aceasta, am vrut sa o incer si eu. 


In comert se gasesc doua tipologii de ceai kombutcha: cel deja preparat si pe care il puteti achizitiona direct la sticla sau cel pe care trebuie sa il preparati acasa. Personal, am optat pentru cel care trebuie preparat acasa si tin sa va spun ca in data ce am desfacut ambalajul am fost placut surprinsa de parfumul sau imbietor de fructe. Cat despre gustul acestuia, ciudat dar adevarat, am sa va spun dinnou numai lucruri pozitive: acesta este usor dulceag si fructat, ideal pentru toate gusturile, chiar si cele mai pretentioase.


Daca sunteti curiosi sa il incercati si dumneavoastra, va recomand cu drag magazinul de ceaiuri Laboratorul Naturii unde puteti gasi ambele variante, impreuna cu o multime de alte ceaiuri delicioase. 

bottom of page