top of page

Ce inseamna cuvantul "Detox" ?

Actualizată în: 18 feb. 2019


Exista o multime de neintelegeri cu privire la ceea ce este "Detoxul" si cum se face, asadar m-am gandit sa va povestesc un pic despre cum inteleg eu detoxifierea.


Detoxifierea este ceea ce organismul dumneavoastra face in mod natural pentru a neutraliza, transforma sau scapa de materialele nedorite sau de toxine. Este o functie primara a corpului, care lucreaza si interactioneaza in mod constant cu toate celelalte functii ale corpului. Deci, atunci cand vorbesc despre detoxifiere, este vorba despre imbunatatirea si optimizarea modalitatii de functionare a sistemelor de detoxifiere ale organismului dumneavoastra.


Acest lucru se face prin scaderea cantitatii de toxine pe care le introducem in corpul nostru, sprijinind in acelasi timp sistemele noastre de detoxifiere si eliminare ale organismului cu nutrientii necesari pentru a functiona corespunzator.


Cultura noastra ne invata sa fim constinciosi de igiena noastra externa; ne spalam si avem grija sa fim  mereu imbracati cu haine curate si sa mirosim frumos. In mod similar, vad detoxifierea: ca o curaenire interna. Problema este ca este adesea greu de stiut cand mecanismele interne de curatare nu functioneaza bine.


Spre deosebire de alte parti ale corpului nostru este foarte greu sa stim cat de bine lucreaza ficatul nostru, iar acesta este principalul organ de detoxifiere. In afara de sintetizarea si secretia bilei, ficatul actioneaza ca un filtru pentru toxinele si bacteriile din sange si neutralizeaza chimic toxinele, transformandu-le in substante care pot fi eliminate prin rinichi.


Desi este ignorata de actualul nostru sistem medical, sistemul de detoxifiere este o componenta cheie a functionarii organismului nostru. Cele mai multe dintre moleculele sintetizate de corpul nostru in fiecare zi, au scopul de a ne scapa de deseuri. Avem nevoie de sute de enzime, vitamine si alte molecule pentru a ajuta la scaderea deseurilor nedorite si a substantelor chimice din organism. Trebuie sa fabricam aceste molecule pentru a putea asimila substantele nutritive din ceea ce mancam si sa scapam de cele nedorite. Desi cea mai mare parte din procesul de detoxifiere are loc la nivelul ficatului si al tractului intestinal, rinichii, plamanii, sistemul limfatic si pielea sunt toate implicate in acest sistem complex.


Scopul unui program de detoxifiere este in primul rand acela de a sustine aceste organe, astfel incat toxinele prezente in organism sa poata fi metabolizate si excretate.


Din cand in cand am vazut beneficiile pe care le poate aduce "o buna curatenie de primavara interna".


Cred ca un sistem eficient de detoxifiere este fundamental pentru a avea o sanatate optimala.

bottom of page