top of page

Avocado


Bogat in vitamine, minerale, fibre si antioxidanti, avocado reduce talia in timp ce ne permite sa aportam organizmului nostru grasimile necesare pentru o buna functionalitate a inimii si nu numai. 

Acest fruct este deosebit de apreciat pentru proprietatile sale benefice; are un profil nutritional unic fiind bogat in fibre, grasimi bune, vitamine B, vitamina K, potasiu, vitamina E si vitamina C si este asociat cu mai multe efecte benefice, cum ar fi reducerea riscului cardiovascular, cresterea senzatiei de satietate care duce la pierderea in greutate si cresterea fertilitatii.

Exista diferite tipuri de avocado care variaza in dimensiune, forma, culoarea, textura si, desigur, gust, dar, probabil, cel mai popular si apreciat este tipul Hass.

Valori nutriționale pentru 100g de avocado: 

Apa 73 g 

160 kcal 

Proteine 2 g 

Grasime g din care 14.7 saturate 

2,13 g Carbohidrati 

8,5 g din care zaharuri

0,7 g Fibre 

6,7 g 

Spre deosebire de alte alimente bogate in grasimi vegetale, avocado contine o multime de grasimi bune, cele mononesaturate, care sunt utile pentru a mentine o inima sanatoasa. Asadar, contrar a ceea ce se crede, exista grasimi bune, care este important sa se prefere si acest fruct ar putea (si ar trebui) sa fie o parte integranta a dietei noastre, mai ales pentru cei care sufera de colesterol ridicat, cei care au cateva kilogramele in plus sau pur si simplu, daca doriti sa alegeți una stil de a manca sanatos. Subliniind proprietatile exceptionale ale acestui fruct nu putem omite faptul ca acesta contine in mod abundent acidul oleic, care este, de asemenea, componenta principala a uleiului de masline!

Proprietati nutritive si beneficii:

 Semintele si pulpa de avocado sunt bogate in substante nutritive diferite, precum:

 ​​Vitamina B9 (acid folic)

- Avocado contine cantitati mari de acid folic (acid folic) (81μg de 100g), important pentru functionarea normala a celulelor si care are un rol principal in perioada sarcinii 

 Vitamina K1

-Importanta pentru coagularea sangelui si pentru a preveni oase fragile si osteoporoza.

 Potasiul 

-Acesta este un mineral esential implicat in controlul tensiunii arteriale, a sanatatii cardiace si in schimbul de apa-sare la nivel celular. 100g de avocado contin mai mult potasiu decât 100g de banane (450 mg împotriva 350mg). 

Vitamina E

-Puternic antioxidant, protejeaza celulele de la toxinele din mediul inconjurator si combate infertilitate masculina. 

Vitamina C

-Antioxidant important, favorizeaza absorbtia fierului, prevenind anemia. 

Avocado contine mai multe carotenoide caroteinoidi, cum ar fi luteina si zeaxantina, care sunt importante pentru sanatatea ochilor si pentru a combate stresul oxidativ. In plus, biodisponibilitatea (absorbtia) carotenoidelor este mai mare datorita prezentei grasimilor din acest fruct.

Semintele de avocado sunt comestibile si au numeroase proprietati benefice 

Desi numarul de persoane care apreciaza acest fruct exotic este in crestere, putini stiu ca semintele de avocado sunt comestibile, continand mai multe substante bioactive si aproape 70% din antioxidanti. Semintele de avocado, sunt utilizate in medicina traditionala pentru a trata o gama larga de boli.

bottom of page