
Cred ca unul dintre ingredientele cele mai cunoscute atunci cand vine vorba despre produsele de ingrijire a tenului este Acidul Hialuronic. Let's face it! Cine nu a auzit macar o data vorbind despre acesta?!
Desi cuvantul „acid” poate suna destul de infricosator atunci cand stam sa ne gandim ca este totusi vorba despre un produs destinat pielii/tenului, nu exista nici un motiv pentru care sar trebui sa ne ingrijoram; din potriva, acidul hialuronic aduce o multime de beneficii pielii.
Ce este Acidul Hialuronic?
Acidul Hialuronic (din grecul "hyalos" = sticla ) este un fluid transparent, asemanator unui gel, produs de organismul nostru si rezulta a fi o componenta importanta a tesuturilor conjunctive.

Desi este prezent in multe zone ale corpului uman, inclusiv ochii sau tesutul conjunctiv, acesta se gaseste in mare parte (aproximativ 50% din totalul de acid hialuronic din organsim) la nivelul pielii.
De ce avem nevoie atunci de o sursa externa de acid hialuronic daca corpul nostru este in grad de a produce propriul acid hialuronic?
Deoarece, din nefericire, acidul hialuronic produs de organism incepe sa scada cantitativ de la varsta de 25 de ani si astfel apar primele semne ale imbatranirii pielii care devin din ce in ce mai evidente.
Asadar, este nevoie de o "fantana a tineretii", si anume un produs cosmetic pe baza de acid hialuronic potrivit propriului ten.

Ce face ca Acidul Hialuronic sa fie atat de unic in ceea ce priveste ingredientele produselor dermato-cosmetice?
Capacitatea sa astronomica de a inmagazina o vasta cantitate de lichide: 1g de acid hialuronic poate adsoarbe pana la 6L de apa.
Pe masura ce imbatranim, pielea noastra tine sa isi piarda capacitatea de a se mentine hidratata; bebelusii, de exemplu, se nasc cu un continut inalt de acid hialuronic la nivelul pielii, motiv pentru care aceasta rezulta a fi atat de moale!
Atunci cand pielea noastra isi pierde elasticitatea, incep sa apara si primele linii fine, iar o data cu trecere timpului ridurile vor deveni tot mai evidente.
Aplicand acidul hialuronic pe ten, putem observa cum acesta "umple" pielea din interior, netezind astfel liniile fine si ridurile. Ca sa fie mai usor sa iti imaginezi acest proces, incearca sa te gandesti ca o stafida se va umple de apa pana cand va recapata forma sa initiala (si anume va deveni din nou strugure).

Daca am putea auzi sunetele pe care le produce Acidul Hialuronic atunci cand "lucreaza" acestea ar fi un mixt alcatuit dintr-o soapta si un sunet bland de clopotel; asadar nu este nimic mai usor de imaginat decat moleculele de acid hialuronic care interactioneaza cu pielea voastra in mod extrem de delicat.
In produsele de ingrijire a pielii sunt adesea utilizate diferite tipologii de acid hialuronic pentru ca fiecare dintre acestea sa se poata focaliza asupra efectului dorit.
- Acidul Hialuronic Clasic:
Lantul lung de Acid Hialuronic se infasoara in mod elegant in jurul pielii precum un hidro-strat blocand substantele hidratante in interiorul pielii. Acesta este bine tolerat de catre piele si formeaza un film subtire si invizibil care protejeaza pielea de la a se usca. Efectul de neteziere a pielii este astfel eficace si ofera efecte vizibile imediate.
- Acidul Hialuronic Filler:
Acest tip de Acid Hialuronic obtiut in urma unui proces de dezhidratare la rece, patrunde in profunzimea pielii si umple liniile fine si ridurile din interior, oferind rezultate vizibile si rapide.
- Acidul Hialuronic "Depozit" (Macromolecular):
Aceasta macro-molecula de Acid Hialuronic este microincapsulata si ambalata intr-un sistem multilamelar de livrare. Imaginati-va acest sistem precum straturile unei cepe care elibereaza o noua doza de acid hialuronic ori de cate ori stratul extern al acesteia se rupe si este indepartat. Astfel, pielea primeste suplimentul necesar pentru a ramane hidratata in decursul zilei.
- Acidul Hialuronic Micromolecular:
Precum putem deduce de la denumirea acestuia, acidul hialuronic micromolecular este alcatuit dintr-un scurt lant molecular.
Datorita dimensiunilor reduse, acesta este in grad de a penetra in profunzimea tesutului epitelial unde va inmagazina si bloca rezervele de umiditate; aceste "rezerve" vor rezulta a fi extrem de importante pentru piele atunci cand stratul extern al acesteia va fi dezhidratat.
Asadar, acest tip de acid hialuronic ate un impact pozitiv vizibil asupra tonicitatii pielii.
- Acidul Hialuronic de Sinteza:
Acest principiu activ ultra modern stimuleaza productia proprie de acid hialuronic si este un optim suport pentru sinteza de elastina, oferind o piele neteda si plina de energie.

Cum deja bine stiti, in comert exista un numar extrem de mare de produse pe baza de acid hialuronic/ ce contin acid hialuronic, iar acest lucru poate sa ne induca in eroare atunci cand suntem in cautarea unui produs de ingrijire a pielii care sa ni se potriveasca. Ceea ce recomand mereu prietenelor mele (si in general tuturor celor care imi cer sfaturi) atunci cand vine vorba desrpe alegerea unui produs de ingrijire a tenului potrivit este ca inainte de a alege un produs sa ne "analizam" bine tenul si sa facem o scurta lista cu problemele acestuia si cu ce ne dorim cu adevarat de la produsul pe care vrem sa il achizitionam.
Iata un exemplu: personal, am un ten uscat, sensibil si nu sunt un mare fan al produselor cosmetice/de ingrijire a tenului ce au tendenta de a lasa acea senzatie de"ingreunare" . Desi nu am o varsta inaintata, consider ca este mai bine sa previn decat sa repar, asadar incerc sa folosesc (in limita bunului simt) produse ce ma ajuta sa imi mentin pielea elastica si cu un aspect sanatos.

Asadar, optez mereu pentru o apa micelara blanda, dar imbogatita cu acid hialuronic sau niacinamide, un gel de curatare care sa indeparteze microparticulele de agenti poluanti de pe tenul meu (DA! chiar daca locuiesc in Brasov unde suntem inconjurati de o natura extraordinara si incercam sa avem cat mai mare grija de caliatea aerului nostru, avem nevoie de de produse care sa acorde o atentie speciala acestor probleme deoarece, din nefericire, aerul este poluat si la noi), un ser (personal, consider ca acesta este produsul cel mai important atunci cand vine vorba de "integrarea" acidului hialuronic in rutina noastra de ingrijire a tenului) si o crema hidratanta (de zi pentru aplicarea matinala, si respectiv de noapre pentru aplicarea nocturna).
Cum deja stiti, imi place sa incerc multe produse noi/inovative, si mereu incerc sa va povestesc despre parerea mea despre acestea; de aceasta data am preferat ca acest articol sa fie unul generic, iar daca sunteti curioase/curiosi despre produsele mele preferate atunci cand vine vorba despre acidul hialuronic, va invit sa accesati un alt articol dedicat acestui argument AICI.